c S
Nova KBM: Obvladovanje tveganj s področja preprečevanja pranja denarja prioriteta 18.05.2018 07:15 Maribor, 17. maja (STA) - Nova KBM je pod novim vodstvom obvladovanje tveganj postavila kot prioriteto z zelo jasnim poudarkom na spoštovanju zakonodaje in predpisov s področja preprečevanja pranja denarja, so v odzivu na danes predstavljene ugotovitve parlamentarne komisije zapisali v banki. Tako so med drugim sprejeli novo politiko sprejemljivosti strank.

Kot so zapisali, se je banka ob prihodu novega lastnika zavezala načelu poznavanja strank, ki ga dosledno izvaja tako pri obstoječih strankah kot pri sprejemu novih. Kot posledico te odločitve so lani sprejeli tudi novo politiko sprejemljivosti strank.

Namen te politike je postaviti jasna merila glede sprejemanja strank in preveriti obstoječe baze strank z vidika enakih kriterijev, ki veljajo za nove. Namen je tudi zmanjšati pravno tveganje, tveganje ugleda ali tveganje pranja denarja. Ta politika se izvaja kot dobra praksa na ravni celotne Nove KBM.

"Banka se je s tem zavezala izjemno visokim internim standardom in deluje skladno s primeri dobre prakse," so še poudarili v banki.

Komisija DZ, ki se ukvarja s sumi pranja denarja v NLB in Novi KBM, je pri ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma v NLB potrdila sume pranja denarja, ki ga ni izvajal posameznik, temveč je šlo za del iranske državne sheme. V primeru Nove KBM pa preiskave ni dokončala, zato je predlagala, naj zadevi pride do dna nova komisija v naslednjem sklicu DZ.

V Novi KBM, kjer naj bi italijanski državljani v poslovalnicah ob meji uprizarjali t.i. italijansko tipologijo, v kateri visokemu nakazilu na bančni račun sledi dvig gotovine, komisija DZ dela ni končala zaradi pomanjkanja časa in ker se je nekdanji prvi mož Nove KBM Aleš Hauc izmikal zaslišanju.