c S
Energetika lani ustvarila 68 odstotkov posavskega prihodka 18.05.2018 07:15 Krško, 17. maja (STA) - Posavske gospodarske družbe so lani ustvarile 4,1 milijarde evrov skupnega prihodka, kar je 29 odstotkov več kot predlani. Hkrati so s skupnim neto čistim dobičkom 80 milijonov evrov za sedem odstotkov presegle primerljivi predlanski izid. Največ oz. 68 odstotkov prihodka je v Posavju lani ustvarila energetika.

Po podatkih krške izpostave Agencije RS za javnopravne evidence in storitve - Ajpes so posavske družbe, ki delujejo na področju oskrbe z električno energijo, s plinom in paro ustvarile 36 milijonov evrov neto čistega dobička. S 4,5 milijona evrov neto čistega dobička so sledile družbe s proizvodnjo kovinskih izdelkov, razen strojev in naprav, ter s 3,6 milijona evrov družbe posredništva in trgovine na debelo brez trgovanja z motornimi vozili.

Energetske družbe, ki so lani zaposlovale nekaj manj kot 1040 ljudi, so sicer ustvarile 2,8 milijarde evrov prihodka oz. 40 odstotkov več kot predlani.

Štiri petine povečanja prihodka so posavske družbe dosegle s prodajo na tujem trgu. Tam so dosegle skoraj 750 milijonov evrov oz. 41 odstotkov več prihodka kot predlani. Večino povečanja, 90 odstotkov, so izkazale energetske družbe, za 13 milijonov evrov pa so prihodke na tujem trgu povečale proizvajalke papirja in drugih tovrstnih izdelkov. Okrepili so se tudi prihodki, doseženi na domačem trgu, in sicer za 184 milijonov evrov oz. za 14 odstotkov.

Nekatere posavske družbe so lani poslovale tudi negativno. Največjo neto čisto izgubo, tri milijone evrov, so izkazale družbe dejavnosti proizvodnje papirja in papirnih izdelkov.

Nekaj manj kot 2100 posavskih samostojnih podjetnikov je lani ustvarilo skupaj 221 milijonov evrov prihodka, kar je devet odstotkov več kot predlani. Hkrati so zabeležili skupaj nekaj več kot 14 milijonov evrov neto podjetnikovega dohodka, s čimer so primerljivi predlanski izid presegli za osem odstotkov.

Posavske družbe so lani zaposlovale 10.180 ljudi oz. 809 več kot predlani. Samostojni podjetniki so imeli 2050 zaposlenih, njihovo število so lani okrepili za devet odstotkov.

Letna poročila za lani je Ajpesu predložilo 1492 posavskih družb. Po podatkih Poslovnega registra Slovenije so v Posavju lani ustanovili 147 družb, medtem ko so jih izbrisali 109. Začeli so 46 stečajnih postopkov oz. 17 teh več kot predlani, od tega 15 v gradbeniških družbah in deset na področju trgovine in vzdrževanja ter popravil motornih vozil. Uvedli so šest postopkov prisilne poravnave in en postopek prostovoljne poravnave, še navaja Ajpesovo poročilo.