c S
Evropska pravila o varstvu potrošnikov se bodo še zaostrila 18.05.2018 10:27 Ljubljana, 18. maja (STA) - Na enotnem trgu EU obstajajo enaki proizvodi, ki se glede na državo nakupa razlikujejo po kakovosti. Evropska pravila o varstvu potrošnikov so sicer med strožjimi, a jim bo treba dati zobe. Komisija je že predlagala nov dogovor za krepitev pravic potrošnikov, Evropski parlament pa pripravlja resolucijo o neenotni kakovosti proizvodov.

Dvojna kakovost izdelkov narekuje okrepitev evropske potrošniške zakonodaje, potreba po prenovi pa se je pokazala še zlasti po odmevnih aferah Dieselgate in Facebook, ko je šlo za zavestno zavajanje potrošnikov in zlorabo osebnih podatkov.

Evropska komisija je 11. aprila predlagal nov dogovor (new deal) za krepitev pravic potrošnikov, ki med drugim predvideva učinkovitejše kazni za kršitelje in možnost skupinske tožbe v celotni uniji, krepi ukrepanje proti dvojni kakovosti proizvodov, vsebuje pa tudi posodobitev pravil o nepoštenih poslovnih praksah.

Da na enotnem trgu EU obstajajo proizvodi, ki imajo bistveno različno sestavo z vidika recepture, osnovne uporabljene sestavine ali njenega deleža v proizvodih, odvisno od države nakupa, je pokazalo več raziskav v različnih, predvsem vzhodnih državah članicah. Potrošniki pri tem niso opozorjeni, da gre za proizvod z drugačno sestavo, težo, kakovostjo ali kakšnimi drugimi značilnostmi.

Raziskavo trga je lani naredila tudi Slovenija, pri čemer se je osredotočila le na prehranske izdelke. Analiza, ki so jo izvedli uprava za varno hrano, Inštitut za nutricionistiko in Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), je pokazala, da je stanje v Sloveniji boljše, kot so pokazale podobne raziskave na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, ni pa idealno.

Pripombe nekaterih članic so Evropsko komisijo spodbudile k pripravi novega svežnja za krepitev pravic potrošnikov, svoj prispevek k ureditvi razmer na trgu pa želi dati tudi Evropski parlament, ki želi želi opozoriti na dejstvo, da je enak dostop do visokokakovostnega blaga na enotnem trgu dejanska pravica vseh evropskih državljanov.

Evropski poslanci pripravljajo resolucijo o neenotni kakovosti proizvodov na enotnem trgu, pristojni parlamentarni odbori pa pripravljajo poročila na to temo. V četrtek je tako osnutek poročila obravnaval odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov, kjer je dejaven tudi poslanec iz Slovenije Igor Šoltes (Zeleni). K poročilu je podal številna dopolnila, ki se med drugim se nanašajo na odgovornost podjetij do zaupanja potrošnikov v sestavo izdelkov, rezultate preizkusov in analiz o neenotni kakovosti, oceno obsega izdelkov neenotne kakovosti in možne rešitve za odpravo takšnih nedopustnih praks.

O dvojni kakovosti izdelkov in novem dogovoru za krepitev pravic potrošnikov bo beseda tekla tudi na ponedeljkovi okrogli mizi z naslovom Ali je dvojna kakovost izdelkov dejstvo - kaj novi evropski paket pravic pomeni za potrošnika?, ki ga organizirata evropski poslanec Igor Šoltes in Zveza potrošnikov Slovenije, na njej pa bodo poleg Šoltesa in predsednice ZPS Brede Kutin sodelovali še pravnik Rajko Pirnat, ekonomist Marko Hočevar in Matjaž Guček iz uprave za varno hrano.