c S
V Sij Metalu Ravne zbori delavcev na predlog uprave 18.05.2018 07:27 Ravne na Koroškem/Jesenice, 17. maja (STA) - V podjetju Sij Metal Ravne danes in v petek potekajo zbori delavcev, ki jih je sklicala uprava Sija in vodstvo družbe. Na njih predstavljajo aktivnosti vodstva in aktualno dogajanje glede plač in nagrajevanja. V Skei, ki je zbore delavcev napovedal za konec maja, so z današnjimi zbori zadovoljni. Zbori delavcev bodo v petek tudi v Acroniju.

Sindikati v družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij) si, kot je znano, prizadevajo za nadaljevanje pogovorov z vodstvom skupine in družb glede aktualnih zahtev po povišanju plač ter ureditvi nagrajevanja in enotnega plačnega sistema v skupini. Prav tako zahtevajo nadaljevanje pogajanj za novo poenoteno podjetniško kolektivno pogodbo skupine Sij.

Sestanek predstavnikov sindikatov in uprave Sija, na katerem bodo govorili o teh in drugih aktualnih temah, je uprava Sij že sklicala za prihodnji četrtek, 24. maja. S sklicem zborov delavcev pa je vodstvo Sija in družbe Metal sicer prehitelo Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei), ki je zbore delavcev v Metalu že prej napovedal za konec meseca, od 28. do 31. maja.

Kot je danes za STA pojasnil član uprave Sija Tibor Šimonka, so zaradi sprememb v upravi - ta v polni sestavi deluje od aprila letos - nekateri že skoraj usklajeni dogovori o prenovi kadrovskih sistemov ter načinov nagrajevanja zaposlenih v zadnjih mesecih zastali. Poleg tega so bili v javnost po njegovih besedah posredovani tudi nekateri podatki o plačah in nagradah zaposlenih, ki niso bili točni.

"Cilj zborov delavcev je sodelavcem iz prve roke zagotoviti točne informacije," je poudaril Šimonka. Tako na zborih delavcev govorijo o aktualnih kadrovskih zadevah, o plačah in nagrajevanju zaposlenih ter o tem, kako naprej. Od sestanka s sindikati prihodnji teden po besedah Šimonke pričakujejo konstruktiven dogovor glede nadaljevanja projektov prenove kadrovskih sistemov.

"Trenutne zahteve sindikatov razumemo predvsem kot posledico, da se je v zadnjem letu zaradi sprememb v upravi skupine dialog med upravo in sindikati nekoliko skrhal in da so zaradi sprememb nekateri, že skoraj usklajeni dogovori, v zadnjih mesecih zastali," je pojasnil Šimonka, ki je prepričan, da bodo s sindikati glede odprtih vprašanj našli rešitev.

Poudaril je še, da za obe lokaciji, kjer delujejo družbe skupine Sij, Ravne in Jesenice, velja, da so povprečne plače nad povprečjem Slovenije, regije in panoge. Lani so po njegovih besedah v nekaterih družbah plače povečali za kar nekaj odstotkov, predvsem v proizvodnji, kjer je to najbolj potrebno. Prav tako so konec leta izplačali najvišje božičnice v zadnjih nekaj letih, izplačevali so četrtletne nagrade in zaposlenim nudili še druge ugodnosti.

Tudi direktor družbe Sij Metal Ravne Andrej Gradišnik je danes poudaril, da je bila februarja letos povprečna plača v Metalu, brez omenjenih nagrad, od panoge višja za 6,78 odstotka, za skoraj 15 odstotkov je bila višja od povprečne plače na Koroškem in za 7,29 odstotka od povprečne plače v Sloveniji. Poudaril je še, da so v Metalu lani med drugim izplačali tri četrtletne nagrade in dvignili plače proizvodnih delavcev v povprečju za 6,7 odstotka.

Z zboroma delavcev, ki sta potekala danes v Metalu, je zadovoljen predsednik Skei konference v družbah Sij na Ravnah Boris Štriker. Kot je povedal za STA, so bili zbori delavcev zelo uspešni, saj je bila udeležba visoka. Na zbore so po njegovih besedah prišli tudi tisti, ki so bili prosti ali v nočnih izmenah.

"Zaposleni so na zborih jasno izpostavili nizke plače, kar je posledica razsutega plačnega sistema," je dejal Štriker in dodal, da so zaposleni danes vodstvo Metala opozorili še na zmanjšanje pravic po kolektivnih pogodbah in opozorili na delo med prazniki in koriščenje letnega dopust.

"Sindikati pričakujemo jasne odgovore in natančno določene časovnice glede vseh točk, ki jih bomo obravnavali na skupnem sestanku 24. maja. O vsem tem bomo zaposlene seznanili od 28. do 31. maja," je še dejal Štriker.