c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, šibkejši evro 18.05.2018 07:27 London/Frankfurt/Pariz, 17. maja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so po nekaj obotavljivih dneh danes našli pot navzgor. Nafta se je tako kot že v nekaj preteklih dneh podražila, tečaj evra pa se je zardi negotovosti glede nove prihodnje vlade v Italiji znižal.

Zaskrbljenost vlagateljev zaradi rasti obresti ameriških obveznic je nekoliko popustila, k rasti tečajev vrednostnih papirjev pa je pripomogel tudi šibak evro, saj se s tem izboljšujejo obeti za evropske izvoznike, so pozitivna gibanja na borzah komentirali analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,82 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3592,18 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,91 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,98 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,70 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,57 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,16 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,29-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes ne spreminjajo bistveno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na podobni ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,15 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,12 odstotka.

Tečaj evra je danes po začetni rasti vnovič padel pod mejo 1,18 dolarja. Videti je, da bo v Italiji oblikovana do evra kritična vlada, kar je vznemirilo vlagatelje, so komentirali analitiki. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1796 dolarja, potem ko je bilo treba zjutraj za enega odšteti 1,1830 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1805 dolarja oz. 0,21 centa višje kot v sredo.

Cene nafte so danes nadaljevale pot navzgor. Okoli poldneva se je severnomorska nafta vrste brent povzpela vse do 80,18 dolarja za 159-litrski sod in s tem do najvišje ravni po novembru 2014.

V nadaljevanju trgovanja se je nafta brent nekoliko pocenila in popoldne po evropskem času so z julijskimi terminskimi pogodbami trgovali po tečaju 79,91 dolarja, kar je 63 centov več kot v sredo. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, pa je bilo treba popoldne odšteti 72,12 dolarja, kar je prav tako 63 centov več kot v sredo. Tudi ameriška nafta se je med trgovanjem podražila na najvišjo raven po novembru 2014.

Cene nafte v zadnjem času zvišujejo predvsem bojazni, da bo zaradi ameriških sankcij proti pomembni pridelovalki nafte Iranu prišlo do pomanjkanja ponudbe na trgu. Analitiki pri banki Goldman Sachs svarijo, da celo rast proizvodnje v ZDA ne bi zadoščala za nadomestitev izpada ponudbe zaradi morebitnega zmanjšanja dobav iz Irana.