c S
Ptujska bolnišnica po treh mesecih v skladu s finančnim načrtom 18.05.2018 07:27 Ptuj, 17. maja (STA) - Ptujska bolnišnica je v prvih treh mesecih izpolnila pričakovane programske in finančne zaveze iz finančnega načrta za leto 2018, kar pomeni dobre tri odstotke več realiziranih primerov zdravljenja, je na današnji seji sveta zavoda, na kateri so obravnavali rezultate poslovanja do konca marca, med drugim povedal v. d. direktorja Andrej Levanič.

Bolnišnica je tako v prvem trimesečju po njegovih besedah ustvarila dobrih 300.000 evrov izgube, kar pa je v skladu s finančnim načrtom, saj se sanacijski ukrepi šele začenjajo. "Vse kar je zapisano v programu, bo pretežno realizirano v drugi polovici leta in naslednjih letih," je dejal Levanič, ki še vedno čaka svojega naslednika.

Čeprav zavod še vedno ustvarja minus, pa je zanj pomembno, da trenutno ne beležijo nobenih pomembnih odklonov od pričakovanj v letošnjem letu, ki se sicer izrazito poslabšuje predvsem zaradi nadaljnjih povečanj stroškov dela. Kot je dodal, se nekaj boljši rezultat vendarle kaže predvsem, ker se vsi zaposleni skupaj z vodstvom trudijo izvrševati svoje naloge.

V bolnišnici po njegovih besedah že nekaj let izvajajo določene ukrepe za optimizacijo procesov in finančnega poslovanja, vendar pa so v skladu s pripravljenim sanacijskim programom dobili kar precej dodatnih nalog, s katerimi šele začenjajo.

Z likvidnostjo in plačevanjem dobaviteljev trenutno nimajo posebnih težav, saj so bili lani deležni interventnih sredstev države, tako kot tudi ostale bolnišnice. Nekaj sprememb je bilo tudi pri plačilnih rokih, tako da zdaj praktično tekoče poravnavajo vse obveznosti.

Sanacijski načrt ptujske bolnišnice sicer predvideva, da bo ta zdravstvena ustanova s predvidenimi ukrepi začela pozitivno poslovati leta 2020. Po zaslugi ukrepov za letos načrtujejo 730.000 evrov, naslednje leto 686.000 evrov, leta 2020 pa 271.000 evrov prihrankov oziroma pozitivnega učinka na poslovanje bolnišnice. Finančni načrt za letos sicer še vedno predvideva 900.000 evrov izgube.

Potem ko je vlada pred prvomajskimi prazniki potrdila in s tem dokončno odobrila projekt gradnje urgentnega centra na Ptuju, se je svet zavoda danes seznanil s stanjem omenjenega projekta. Kot je dejal Levanič, naj bi po dogovorih vsak trenutek prejeli podpisan sklep, v katerem bo opredeljeno, kako bo projekt potekal naprej in kdo ga bo vodil.

Člani sveta zavoda se bodo v kratkem morali znova sestati, saj se je ta teden iztekel rok za oddajo kandidatur za novega direktorja. Gre za ponovljeni razpis, saj so se člani sveta za to odločili po tistem, ko na marčevskem noben od štirih kandidatov po predstavitvah ni prejel potrebne večine glasov.

Na ponovljeni razpis je do predvidenega roka prispelo šest vlog. Kot je povedal predsednik sveta zavoda Bojan Pahor, je razpisna komisija prispele vloge že odprla, vseh šest pa ustreza razpisnim pogojem in so popolne.

Vse kandidate bodo povabili na osebno predstavitev vizije vodenja zavoda, Levanič pa je danes zagotovil, da sam tudi tokrat kandidature ni oddal. Glede na razmere v družbi in zdravstvenem sistemu pa ga razveljavitev prvega razpisa ni presenetila.