c S
Hrvaška predsednica napovedala sejo sveta za nacionalno varnost zaradi Agrokorja 18.05.2018 07:27 Zagreb, 17. maja (STA) - Iz urada hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović so danes sporočili, da je predsednica odpovedala obiska na Slovaškem in v Črni gori zaradi "akutne situacije". Zaradi stanja v Agrokorju in afere hotmail je napovedala, da bo zahtevala nujno srečanje s premierjem Andrejem Plenkovićem in sklic seje sveta za nacionalno varnost.

S Pantovčaka so danes poslali sporočilo za javnost, v katerem so izpostavili, da predsednica države do izbruha afere hotmail v javnosti ni imela nobenih informacij o dogodkih, zaradi katerih je v ponedeljek odstopila podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić.

Grabar-Kitarovićeva se je doslej izogibala izjavam o Agrokorju, po odstopu Dalićeve pa je vendarle ocenila, da je šlo za "modro in odgovorno politično dejanje".

Odstop Dalićeve je sledil potem, ko je novičarski portal index.hr prejšnji teden začel objavljati ministričino elektronsko pošto, s katero je s svojega zasebnega hotmail naslova komunicirala z neformalno skupino svetovalcev in odvetnikov pri lanski pripravi zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetij, ki je znan kot lex Agrokor.

Med drugim so v medsebojnem dopisovanju arogantno zavračali pripombe hrvaških pravnih strokovnjakov, ki so opozarjali na slabosti predloga zakona. Večina svetovalcev pri pripravi zakona je po uvedbi izredne uprave v koncernu dobila donosne svetovalne posle, ki jih še zmeraj opravljajo.

V današnjem sporočilu iz urada hrvaške predsednice so še zapisali, da varnostno-obveščevalna agencija (SOA) ni obvestila predsednice o podrobnostih afere hotmail. Kot so dodali, naj bi se prihodnji teden srečala s Plenkovićem, nato pa bo sledila seja sveta za nacionalno varnost glede dogodkov v Agrokorju.

Index.hr je danes objavil dodatno elektronsko pošto Dalićeve, ki je pokazala, da je Plenkovićev urad bil seznanjen z delom neformalne skupine, ki si je nadela ime Borg kolektiv po televizijski nanizanki Zvezdne steze. Kot navaja portal, je bilo več srečanj Plenkovića s skupino, ki jo je oblikovala Dalićeva.

Plenković je med današnjo udeležbo na vrhu EU-Zahodni Balkan novinarjem povedal, da "mirno spi" ter da "nima kaj skrivati", ker ni vedel, kdo bodo svetovalci izredne uprave. Zanikal je kakršno koli politično odgovornost, tako svojo, kot tudi vlade in HDZ za dogodke, ki so razburili hrvaško javnost.

Med drugim je dejal, naj svetovalci vrnejo denar Agrokorju, če menijo, da ni bil zaslužen. Poudaril je, da si želi razsvetliti celotno zgodbo. Meni, da je bilo reševanje koncerna uspešno, a so se pojavili različni interesi, ki postavljajo pod vprašaj celoten postopek.

Saborska opozicija od izbruha afere zahteva odstop Plenkovića in predčasne parlamentarne volitve.

Hrvaško tožilstvo je v sredo potrdilo, da njihovi preiskovalci pregledujejo dokumentacijo, povezano s pripravo lex Agrokor, in postopki izredne uprave.