c S
Stranke pred podrobno preučitvijo poročila o sumih pranja denarja v bankah zadržane 18.05.2018 07:27 Ljubljana, 17. maja (STA) - Parlamentarne stranke so se na današnjo predstavitev javnega dela zaključnega poročila komisije DZ, ki je ugotavljala sume pranja denarja v NLB in Novi KBM, odzvale zadržano. Javni in zaupni del poročila bodo lahko preučile šele v petek, je danes pojasnil predsednik komisije Jani Möderndorfer (SMC).

V komisiji so bili še člani Franc Trček (Levica), Ivan Hršak (DeSus), Matjaž Nemec (SD) in Jernej Vrtovec (NSi), medtem ko SDS v njej ni želela sodelovati. Menila je, da je dovolj, če to področje preišče komisija, ki je pod vodstvom Anžeta Logarja (SDS) preiskovala vzroke za bančno luknjo, marca letos pa je zahtevala Möderndorferjevo izločitev z mesta predsednika komisije, saj naj bi bil v konfliktu interesov.

Möderndorfer je bil namreč predsednik Košarkarskega kluba Olimpija Ljubljana, in sicer v času, ko je bila NLB med upniki tega kluba. Klub naj bi v času, ko ga je vodil Möderndorfer, z NLB sklenil kreditno pogodbo v višini 240.000 evrov. A Möderndorfer je danes pojasnil, da je komisija brez njegove navzočnosti pregledala dokumentacijo tega primera in ugotovila, da navzkrižja interesov ni.

Poslanska skupina SMC bo stališče do ugotovitev komisije predstavila v okviru razprave na plenarnem zasedanju DZ, ki bo predvidoma naslednji teden. Tudi v DeSUS danes poročila še niso želeli komentirati. Kot je za STA dejal vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša, poročila še ni prebral, nanj pa se bo odzval, ko se bo z njim tudi seznanil.

Nemec iz SD je pojasnil, da je komisija za razliko od Logarjeve komisije, ki je na to temo pripravila vmesno poročilo, ugotavljala drugačna dejstva: "Predvsem o odgovornostih, kar se tiče Banke Slovenije, policije in odgovornosti urada za preprečevanje pranja denarja." "V kontekstu politične odgovornosti se ta ne spremeni v ničemer, saj je v obdobju, ko je prišlo do zadnjih finančnih malverzacij, bila na oblasti socialdemokratska vlada," je dodal.

Po Nemčevih besedah je najpomembneje to, "da danes t.i. iranska shema nima več prostora v Sloveniji. Gre za sistemske anomalije, ki so omogočale tovrstno prekapitaliziranje denarja tudi skozi slovenske banke. Tudi zato, ker je bila ta praksa in je še tudi po drugih državah."

Pri Novi KBM je komisija po pojasnilih Nemca pri preiskovanju nenavadnih finančnih transakcij, predvsem kapitala italijanskega izvora, naletela na odkritje povezav med Novo KBM in različnimi mafijskimi družbami v okviru ene in iste združbe, kar po Nemčevih besedah postavlja pod velik vprašaj sodelovanje SDS pri tej isti združbi.

"Vemo, da je ta pri tej združbi najela kredit, ki je predvsem financiran iz različnih virov nepojasnjenega izvora. Opravičilo in vrnitev teh finančnih sredstev nista dovolj za to, da se ne bi izkazala namera takšnega početja," je bil jasen. To vprašanje ostaja odprto," je navedel.

Trček iz Levice je danes izpostavil, da je komisija sklepe soglasno sprejela. "Ta preiskovalka ni bila spolitizirana v tem slabšalnem partijskem smislu s strani kogarkoli od nas, resno smo delali, globlje smo šli, bolj smo se držali za glavo," je dejal. Tudi kakšni politiki z daljšo kilometrino so se po njegovih besedah spraševali "ali je to sploh mogoče, kaj se nam dogaja".

Sam se je poglobil v zgodbo Nove KBM. "Jasno je, katera stranka je to obvladovala," je dejal Trček in dejal, da je to zgodba, ki bo terjala ločeno preiskovalno komisijo. "Sami dobro veste, da smo imeli velike težave z Logarjevo preiskovalko, da nam niso dali dokumentacije in smo zgubljali čas tudi s tem. Mogoče je bil to tudi manever, da nismo še globlje šli v kake Prijedor zgodbe ali kaj podobnega," je bil kritičen do komisije, ki jo je vodil Logar in na kar je danes opozoril tudi Möderndorfer.

V NSi so z ugotovitvami komisije po besedah Vrtovca zadovoljni. "Glede ugotovitev in sklepov preiskovalne komisije pa poudarjamo, da je pred Slovenijo naloga, da ugotovi, kje so bili vzroki in kdo je odgovoren, da je prišlo do pranja denarja tako v NLB, kot tudi v Novi KBM," je zapisal poslanec NSi.

Preiskovalna komisija je po Vrtovčevi oceni opravila veliko delo, na vrsti pa so organi pregona, ki naj sedaj nadaljujejo z delom preiskovalne komisije. "Kot kaže je bila Slovenija v preteklosti nekakšna oaza za pranje denarja in opravljanje sumljivih poslov. To se je dogajalo mimo vseh mednarodnih zavez, notranji nadzor različnih institucij pa je popolnoma zatajil," je še dodal.

STA odziva SDS za zdaj ni prejela. Je pa prvak stranke Janez Janša prek Twitterja med drugim zapisal, da je "potem ko je SD oprala 1000 milijonov evrov za iranske teroriste, teroriste danes pral Möderndorfer".

Logar je medtem v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija povedal, da glede na to, kar je danes slišal, ni bilo razloga, da bi SDS v tej preiskovalni komisiji sodelovala. Očitno je namreč po njegovih besedah ugotovila natanko to, kar je ugotovila že komisija, ki jo je vodil sam. V njej tako ne vidi dodane vrednosti.

Boji se tudi, da bo ta komisija podlegla predvolilni kombinatoriki, medtem ko so ostale tri v tem mandatu (o bankah, o naložbi v Teš 6 in o zlorabah v zdravstvenem sistemu) zagotovile široko podporo za svoje sklepe.

Na očitke, da komisija, ki jo je vodil, tej preiskovalni komisiji ni predala dokumentacije, je odgovoril, da bi si Möderndorfer lahko sam šel ogledat dokumente brez njegovega dovoljenja. Dodal je, da so le spoštovali odločbe sodišča, ki je zapisalo, da lahko dokumentacijo uporabljajo le za potrebe preiskovalne komisije o bankah.