c S
Helios ob obletnici z novim reaktorjem za smole 17.05.2018 16:25 Domžale, 17. maja (STA) - Skupina Helios in njen lastnik Kansai Paint sta danes na sedežu skupine v Domžalah obeležila več obletnic, med drugim 110. obletnico proizvodnje Heliosovih smol. Ob tem so v domžalskem obratu slavnostno odprli nov reaktor za proizvodnjo umetnih smol. Dobre tri milijone evrov vredna naložba bo omogočila sodobnejšo in obsežnejšo proizvodnjo.

Obletnice, ki so jih danes obeležili, so 100 let podjetja Kansai Paint, 110 let proizvodnje Heliosovih smol in 70 let podjetja Belinka. Kot je povedal eden od dveh generalnih direktorjev skupine Helios Hubert Culik, je uspeh skupine rezultat znanja na področju premazov, ki se je nabiralo desetletja, ter njenega pogleda na aktualni razvoj dogodkov in najnovejše trende na globalni ravni.

"Vsa ta podjetja so ustanovili vizionarji," je poudaril in spomnil, da se je Helios razvil iz skromne tovarne, danes pa je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev barv in premazov.

Naložba v reaktor za smole bo proizvodno kapaciteto smol na vodni osnovi po besedah člana poslovodstva, med drugim odgovornega za raziskave in razvoj, Petra Venturinija povečala za 4000 ton na 64.000 ton letno.

Z deli na novem reaktorju so zaključili pred kratkim, s proizvodnjo pa bodo začeli predvidoma prihodnji mesec. Smole na vodni osnovi so osnovna komponenta premazov na vodni osnovi, zato bo Helios z dodatnim reaktorjem povečal tudi obseg proizvodnje okolju prijaznih premazov.

Helios 20 odstotkov svojih smol uporabi v nadaljnjih postopkih lastne proizvodnje, saj so premazi sestavljeni iz 30 do 40 odstotkov smol. Preostale smole večinoma proda v zahodni Evropi. Poleg tega, da so smole pomembna surovina za premaze, se uporabljajo tudi za sestavljene proizvode v številnih industrijah, kot so navtična, gradbena in avtomobilska.

Vse linije reaktorja so po Venturinijevih besedah računalniško vodene, kar omogoča popoln nadzor nad procesi. "S to metodo smo omogočili ponovljivost, kakovost proizvodov, maksimalno optimizacijo in najvišjo mero varnosti procesov. Kot v drugih segmentih se visoki okoljski standardi izvajajo tudi v tovarni smol," je poudaril.

Vse proizvodne enote so povezane s sodobno centralno napravo za čiščenje zraka. S pomočjo sodobnih tehničnih rešitev pa so proizvodni proces v celoti zaprli, zato ne proizvaja izpustov v okolje.

Eden od vzrokov za tovrstne naložbe je po besedah generalnega direktorja Davida Kubale sodelovanje s Kansai Paint. "Naša izmenjava znanja in sodelovanje sta že prinesla rezultate na specifičnih področjih," je poudaril.

Omrežje in storitve skupine Helios ter znanje turškega podjetja Kansai Altan so združili na področju Tier 1 segmenta v avtomobilski industriji. Njihov cilj je oskrba proizvajalcev komercialnega transporta s skupnimi proizvodi. S podjetjema Kansai Altan in Kansai Paint prav tako sodelujejo pri nadaljnjem razvoju segmenta kataforeznih premazov E-coat.

Napovedal je, da bodo v prihodnjih letih naredili korak naprej tudi v drugih obstoječih segmentih. Kot eno vodilnih podjetij na trgu premazov železniške industrije v Evropi bodo med drugim še naprej širili svoje strokovno znanje na tem področju s poudarkom na okolju prijaznih izdelkih na vodni osnovi, lani pa so okrepili tudi zmogljivosti na področju praškastih premazov.

"Nenehno nadgrajujemo tudi vse lokacije in redno vlagamo v tehnologije, da bi nas naši kupci prepoznali kot družbo, ki zagotavlja rešitve in najboljšo kakovost celotnega spleta: znanja, tehnologije, značilnosti in uporabe produktov ter storitev za kupce," je poudaril Kubala.

Uspehe skupine je pozdravil tudi predstavnik Kansai Paint Yu Akaki, ki se je strinjal s Culikom, da je za uspešen razvoj zaslužen tudi vizionarski pristop. Prepričan je, da lahko s skupnimi prizadevanji rast še okrepijo.