c S
Moč gorenjskega gospodarstva se je krepila tudi lani 17.05.2018 16:17 Kranj, 17. maja (STA) - Gorenjsko gospodarstvo z lanskimi zelo dobrimi rezultati poslovanja še naprej kaže pozitivne trende. Ugotovljen neto čisti dobiček družb gorenjske regije v višini 337,6 milijona evrov se je lani v primerjavi z letom pred tem povečal za 12 odstotkov, Gorenjska pa ostaja na četrtem mestu med slovenskimi regijami.

Kot je ta teden na novinarski konferenci povedala vodja kranjske izpostave Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) Zdenka Kajdiž, lanski preskok sicer ni bil tako velik kot iz v leta 2015 na 2016. Rezultati pa vseeno kažejo zelo dobro sliko.

Podatke iz letnih poročil za leto 2017 je predložilo 5634 gospodarskih družb, dva odstotka zavezancev pa poročila ni oddalo. Na novo ustanovljenih je bilo 273 družb, s poslovanjem pa je prenehalo 278 družb. Tako novoustanovljenih kot izbrisanih družb je bilo šest odstotkov manj kot leto pred tem. V to ni zajetnih 57 družb, zoper katere je bil lani začet stečajni postopek.

Ugotovljen neto čisti dobiček družb regije v višini 337,6 milijona evrov se je v primerjavi z letom 2016 povečal za 12 odstotkov. 43.400 zaposlenih, kar je 2800 več kot leta 2016, je ustvarilo 6,6 milijarde evrov prihodkov. To je 11 odstotkov več kot leto pred tem. Še višjo, 12-odstotno rast pa beležijo izvozni prihodki.

Povprečna mesečna plača na zaposlenega v gorenjskih družbah se je povišala za 39 evrov in je znašala 1624 evrov bruto, kar je 43 evrov več od povprečne plače na ravni države. Vsak zaposleni je v povprečju ustvaril 42.400 evrov neto dodane vrednosti, produktivnost pa se v primerjavi z letom 2016 ni spremenila.

Čisti dobiček v skupni višini 385,1 milijona evrov, ki je bil 11 odstotkov višji kot leto pred tem, je ugotovilo 3973 družb. To je 71 odstotkov vseh. Čisto izgubo v višini 47,5 milijona evrov, kar je dva odstotka več kot v letu 2016, pa je ugotovilo 1495 družb. Podjetja z dobičkom so sicer zaposlovala 91 odstotkov vseh zaposlenih.

Kajdiževa podatke, ki kažejo na gospodarsko moč gorenjske regije, ocenjuje kot zelo spodbudne. Po obsegu prihodkov in neto čistem dobičku so gorenjske družbe že presegle raven iz predkriznega leta 2007. izboljšuje se tudi podatek o številu zaposlenih, ki je bilo najnižje leta 2013, sedaj pa že skoraj dosega številko izpred desetih let.

Spodbudne finančne rezultate in podatke o izvozu je izpostavila tudi direktorica območne gospodarske zbornice za Gorenjsko Jadranka Švarc. Kot je pojasnila, ima Gorenjska najnižjo stopnjo brezposelnosti, in sicer približno šestodstotno. Še vedno pa je velik problem struktura brezposelnih, saj jih je kar 46 odstotkov starejših od 50 let in težko zaposljivih.

Na drugi strani pa delodajalci ne dobijo delavcev, zato jih morajo uvažati iz držav bivše Jugoslavije in tudi od drugod. Predvsem manjka tehničnega kadra, kar že postaja cokla razvoja. "Izvoz raste, imamo dobre firme, veliko inovatorjev, dober razvoj, ni pa kadra," je povzela Švarčeva in izpostavila tudi problematiko odhajanja slovenskih kadrov v tujino.

V času, ko so podatki po nekajletni rasti praktično že dosegli raven iz leta 2007, po katerem se je začela kriza, se postavlja vprašanje, kaj bi se zgodilo v primeru nove krize. "Naša podjetja so visoko tehnološko razvita, imajo dobre kadre, so inovativna in mislim, da bi se lahko obdržala tudi, če pride do krize, in da nas kakšna nova kriza ne bi prizadela tako kot tista leta 2008," je dejala Švarčeva.