c S
AIK od DUTB kupila delež v Gorenjski banki 17.05.2018 15:13 Ljubljana, 17. maja (STA) - Srbska AIK banka je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupila 26.399 delnic oz. 6,8 odstotka banke in s tem delež v njej povečala na 32,47 odstotka. Z nakupom delnic bo v skladu z veljavnimi predpisi nadaljevala, ko bodo izpolnjeni vsi zakonski pogoji za dodatno pridobivanje delnic, so sporočili iz borzno posredniške hiše Ilirika.

Banka Slovenije srbski AIK dovoljuje lastništvo v Gorenjski banki v višini med 20 in 33 odstotki. AIK je imela pred nakupom deleža od DUTB v lasti 25,22 odstotka delnic te banke, so v sredo sporočili iz Gorenjske banke.

Dogovorjena je bila, da bo delež kupila tudi od Save, kar pa se ni zgodilo, ker AIK lastnikom Save v postavljenem roku ni dostavila vseh dokazil za prevzem. Po novem predlogu, o katerem bo skupščina Save odločala 22. junija, bi Sava delnice v banki prodala ločitvenim upnikom po ceni 298 evrov na delnico.

Iz seznama ločitvenih pravic, za katere učinkuje prisilna poravnava Save, potrjena konec leta 2016, izhaja, da so največji ločitveni upniki Slovenski državni holding (SDH), Kapitalska družba in sklad York, ki so tudi največji lastniki Save. Ali so se razmerja do danes spremenila, v Savi niso razkrili.

To naj bi Sava storila zato, ker je v Gorenjski banki brez glasovalnih pravic. Tako v njej srbska banka dejansko obvladuje toliko glasovalnih pravic, da bi lahko na prihodnji skupščini Gorenjske banke brez dejanskega prevzema prevzela njen nadzorni svet.

Sava Gorenjsko banko prodaja od predlani, sredi lanskega leta pa je oblikovala konzorcij za skupno prodajo 55 odstotkov delnic banke, v katerem so bile poleg DUTB še Zavarovalnica Triglav s štiriodstotnim deležem ter nekatera druga podjetja in občine.

Srbska AIK banka je pred časom že napovedala prevzem Gorenjske banke, a ponudbe ni objavila, ker za to ni imela vseh dovoljenj. Pridobila je dovoljenje agencije za varstvo konkurence, medtem ko ji dovoljenje Banke Slovenije dovoljuje lastništvo v višini med 20 in 33 odstotki. Za prevzem potrebuje novo dovoljenje slovenske centralne banke ter dovoljenje srbske centralne banke.