c S
Sevniška Metalika z novimi proizvodnimi zmogljivostmi 17.05.2018 15:10 Sevnica, 17. maja (STA) - Sevniško mizarsko podjetje za notranjo navtično opremo Metalika je ob 15-letnici delovanja danes uradno odprlo novo proizvodno halo s tremi večjimi stroji. Podjetje, ki večino svojih izdelkov izvozi v države od Španije do Rusije, je za gradnjo in opremo 2000 kvadratnih metrov obsegajoče proizvodne hale odštelo dober milijon evrov lastnega denarja.

Direktor in lastnik Metalike Igor Arh je za STA povedal, da podjetje z nekaj manj kot 30 zaposlenimi letno povprečno ustvari približno tri milijone evrov prihodka in da si od nove naložbe ter usmeritve v bolj dobičkonosne izdelke obetajo predvsem okrepitev dobička. V prihodnjih petih letih naj bi prihodek podvojili.

Podjetje se v glavnem ukvarja z izdelavo pohištva po naročilu za navtiko - za velike potniške ladje, za jahte in za delovne ladje, naftne ploščadi ter podobne delovne navtične površine, je navedel.

Kupce imajo praktično v vseh evropskih državah z ladjedelniško industrijo. Letos delajo denimo v Španiji, na Finskem, v Italiji, Nemčiji in Veliki Britaniji. Delajo tudi v skandinavskih državah in na Hrvaškem.

Poleg 27 zaposlenih ima podjetje še široko mrežo dobaviteljev in kooperantov za izdelavo kovinskih, kamnitih, tekstilnih in drugih izdelkov. Za novo naložbo so dodatno zaposlili štiri delavce, še dva sodelavca naj bi delo dobila v kratkem.

Z novo naložbo oz. proizvodno halo so površino proizvodnih površin skoraj podvojili, že lani pa so nabavili nekaj nove najmodernejše strojne opreme in uredili avtomatizirano skladišče za lesne plošče.

V Metaliki sicer stavijo na lastno znanje in sodobno tehnologijo ter se prilagajajo projektom in naročnikom. "Vsak projekt je hkrati naš razvoj", je poudaril direktor in dodal, da imajo sposoben inženirski kader, ki ga glede na prihajajoče projekte želijo okrepiti.

Metalika sicer sodeluje tudi pri območnem osnovnošolskem projektu Podjetna devetka, s katerim želijo skupaj s posavsko obrtno zbornico šolarje navdušiti za uk tehničnih poklicev, za mizarje, električarje, kovinarje in podobne zapostavljene poklice, je še povedal Arh.