c S
Križanič: Finančni minister ne odloča v postopkih urada za preprečevanje pranja denarja 17.05.2018 13:09 Ljubljana, 17. maja (STA) - Nekdanji minister France Križanič zavrača politično odgovornost, ki mu jo za sum pranja denarja v NLB pripisuje preiskovalna komisija DZ. Poudaril je, da finančni minister v Sloveniji nima pooblastil za odločanje v posameznih postopkih urada za preprečevanje pranja denarja. To vlogo mu jo je, kot je dodal, želel pripisati predsednik komisije.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma je zapisala, da bi moral Križanič kot tedanji minister za finance v imenu lastnika ukrepati zoper vodilne v NLB, saj je nad banko kot skupščina šele pozneje bdela Agencija za upravljanje kapitalskih naložb.

Križaniča je komisija zaslišala marca, po besedah nekdanjega ministra pa "magnetogram kaže precejšen trud predsednika komisije Janija Möderndorferja (iz SMC), da bi me kot finančnega ministra postavil v vlogo tega, ki odloča v posameznih postopkih urada za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma".

V odzivu je poudaril, da finančni minister v Sloveniji takšne vloge nima, niti nima pooblastil in usposobljenosti, da bi jo izvajal. "Finančni minister tudi ni pritožbena raven pri odločitvah tega urada. Tudi tam, kjer za organe v sestavi to raven zagotavlja ministrstvo za finance, minister vendarle ne odloča," je pojasnil Križanič. Dodal je, da ima ministrstvo za to oblikovane posebne organe, ki so prav tako vsebinsko neodvisne od ministra.

"Dvom v korektno delo komisije kaže namigovanje njenega predsednika, da na ministrstvu za finance ni bil zabeležen moj sestanek z iranskim veleposlanikom," je še zapisal Križanič in pojasnil, da so člani njegovega kabineta odkrili elektronsko pošto s 5. maja 2010 z napovedjo srečanja.

Komisija je danes politično odgovornost za sum pranja iranskega denarja pripisala vladi Boruta Pahorja, poleg Križaniča je izpostavila tudi takratnega ministra Samuela Žbogarja. Na odziv slednjega STA še čaka.