c S
Britovšek: Navedbe preiskovalne komisije laganje in podtikanje 17.05.2018 13:09 Ljubljana, 17. maja (STA) - Nekdanji uslužbenec Nove KBM Primož Britovšek zavrača navedbe preiskovalne komisije DZ, ki je napovedala kazenske ovadbe zoper njega, češ da gre za laganje, podtikanje in zlorabo instituta preiskovalne komisije. Če bo komisija zoper njega vložila ovadbe, bo sam proti članom vložil ovadbe zaradi krive ovadbe, napoveduje.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NLB in Novi KBM, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), je v predlogu zaključnega poročila med drugim zapisala, da naj bi imel Britovšek, ki je bil direktor sektorja za korporativno varnost in nazor v Novi KBM, eno ključnih vlog pri tem, da banka ni preprečila domnevnega pranja denarja v banki.

Po ugotovitvah komisije naj bi Britovšek med drugim imel manjkajoče poročilo takratne pooblaščenke za preprečevanje pranja denarja in financiranje terorizma, ki je opozarjalo na alarmantno stanje na tem področju, in ga naj bi Banki Slovenije prikril, saj da je bilo obremenjujoče za banko, poleg tega naj bi bil posredno odgovoren za zamenjavo pooblaščenke oz. za zakrivanje sledi in nagovarjanje nove pooblaščenke k prirejanju poročila o notranjem nadzoru na tem področju.

Preiskovalna komisija je napovedala, da bo zoper Britovška podala štiri ovadbe zaradi sumov kaznivih dejanj. "Preiskovalna komisija je o dr. Primožu Britovšku namreč pridobila gradivo, opravljena pa so bila tudi zaprta pričanja, iz katerih izhaja sum, da kazniva dejanja Britovška niso povezana zgolj z onemogočanjem nadzora na področju pranja denarja in financiranja terorizma v banki," so zapisali.

"V celoti zavračam grobo laganje, podtikanje in popolno zlorabo instituta preiskovalne komisije s strani Janija Möderndorferja in drugih članov preiskovalne komisije," je danes v odzivu zapisal Britovšek.

V svoji več kot 20-letni karieri policista, kriminalista in uslužbenca Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) se še ni srečal "s tako trdo obliko političnega klientelizma in politične korupcije", je navedel in zatrdil, da je vedno deloval strokovno, v skladu z zakonodajo in poklicno etiko. Nikoli ni bil niti član niti simpatizer nobene politične stranke, na zadnjih volitvah pa je, kot je dodal, volil SMC "kot stranko, ki bi v politični prostor pripeljala nove vrednote in etične standarde".

Če bodo zoper njega podane kazenske ovadbe, bo proti članom preiskovalne komisije vložil ovadbo zaradi krive ovadbe, v primeru postopka pred sodišči pa bo "razkril dejansko ozadje delovanja te komisije, vključujoč imena in priimke pokvarjenih bankirjev in njihovih pomagačev, ki so zoper mene sprožili gonjo, saj sem v času svojega mandata na banki po službeni dolžnosti sprožil veliko postopkov in kazenskih ovadb pred organi pregona".

"Ravno to vidim kot ključen razlog za obračunavanje z menoj in mojimi družinskimi člani. Naravnost bizarno je, da pokvarjena bančna elita preko svojih lobistov direktno vpliva na delovanje 'preiskovalne komisije', skupaj pa preganjajo tiste, ki smo bančni rop preiskovali," je zapisal.

Dodal je, da je "kot doktor pravnih znanosti in dolgoletni uslužbenec policije zgrožen, da sume storitve kaznivih dejanj dobrih 14 dni pred volitvami interpretira medicinski tehnik brez kakršnegakoli znanja prava, ki je, mimogrede, kot predsednik KK Union Olimpija sam podpisoval številne sporne pogodbe, vključno s tistimi za najemanje kredita pri NLB, sam, kot predsednik parlamentarne komisije, pa naj bi jih neodvisno preiskoval".