c S
Kovinoplastika Lož lani z rastjo poslovanja 17.05.2018 11:12 Lož, 17. maja (STA) - Kovinoplastika Lož je lani na ravni skupine ustvarila 68,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot predlani. Dobiček iz poslovanja (EBIT) se je povečal za 125 odstotkov na 2,7 milijona evrov. Za letos načrtujejo podobno rast prodaje in dobička ter investicije v širitev poslovanja.

Poslovanje v letu 2017, prvem pod novim lastnikom, finskim skladom KJK, je bilo uspešno, saj je skupina kljub precejšnji rasti cen ključnih surovin dosegla večino načrtovanih ciljev, so danes sporočili iz družbe.

Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) brez enkratnih učinkov je znašal 5,4 milijona evrov oz. 28 odstotkov več kot predlani.

Družba je investirala v optimizacijo obstoječih procesov ter v opremo za proizvodnjo novih in zahtevnejših izdelkov, okrepila je tudi raziskovalno-razvojne aktivnosti, kar se bo odrazilo v velikem naboru novih, tehnološko zahtevnejših izdelkov, ki bodo na trg prišli v letošnjem in naslednjih letih, so navedli.

Za letos napovedujejo podobno rast prodaje in dobička ter precejšnje povečanje investicij v širitev poslovanja. Zaradi rasti poslovanja pričakujejo tudi dodatno zaposlovanje, predvsem tehničnega in trženjskega kadra, so še zapisali.

Kovinoplastika Lož, ki je v lasti KJK od februarja lani, med drugim proizvaja stavbno okovje in komponente za stavbno okovje, pomivalna korita, gastronorm posodo in sorodne izdelke iz inoxa za opremo kuhinj ter specializirana orodja. Poleg osrednje slovenske družbe je osem hčerinskih družb, od katerih je ena proizvodna, ostalih sedem pa trgovskih. Štiri med njimi so specializirane za trženje izdelkov blagovne znamke Alveus, tri pa so univerzalne in tržijo širši nabor izdelkov. Podjetja imajo na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, na Poljskem, Češkem, v Romuniji, na Kitajskem in v Rusiji, je razvidno s spletne strani podjetja.