c S
Sindikat v Ericu za 29. maj napovedal peturno stavko 17.05.2018 07:10 Velenje, 16. maja (STA) - Sindikat v velenjskem Eurofins Ericu je danes napovedal stavko, ki bo potekala 29. maja med 10. in 15. uro pred glavno zgradbo družbe. Glavna zahteva je preklic odpovedi pogodbe o zaposlitvi predsedniku sveta delavcev in trem sindikalnim zaupnicam.

Kot je danes na novinarski konferenci v Velenju povedala predsednica sindikalne podružnice Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Erico Anastazija Vrbovšek, zahtevajo tudi dvig najnižje osnovne plače, ki je najnižja v Sloveniji in po kolektivni pogodbi znaša le 375,12 evra, spoštovanje pravilnika o nagrajevanju in napredovanju ter umestitev vseh aktov povezanih z delom v kolektivno pogodbo.

Stavkovni odbor lastnika družbe, Eurofins Scientific, poziva, da se pridruži pogajanjem za uresničitev stavkovnih zahtev oz. ureditev razmer v podjetju.

Vrbovškova direktorju Erica Marku Mavcu, ki Erico vodi že 14 let, očita, da kljub njihovim prošnjam, da uredi razmere v podjetju in prekliče protizakonite odpovedi, do danes tega ni storil.

"Zahtevali smo sestanek s predstavnikom lastnika Adrijanom Kisom. Slednji se je sicer na naš dopis odzval, vendar je direktor s svojim vplivom nanj dogovorjeni sindikalni sestanek preložil na kasnejšo uro. Potem je direktor organiziral sestanek vodstva podjetja, kjer je predstavil poslovanje in pogled na vodenje družbe, a so bili člani sindikata s tega sestanka odstranjeni," je dejala Vrbovškova.

Po njenih besedah jim je Kis sicer obljubil, da bo podal pisne odgovore, vendar jih še niso prejeli.

Če majska stavka ne bo uspešna, bo Skei Erico pripravil novo stavko. Vrbovškova je še dodala, da Mavec izvaja pritisk na predstavnike sindikata in sveta delavcev.

Novinarske konference se je udeležila tudi ena izmed odpuščenih delavk, ki je bila v Ericu zaposlena 29 let. Ocenila je, da Mavec ne pozna dometa znanja zaposlenih v Ericu, ki sicer zaposluje 38 delavcev. Povedala je še, da podjetje v preteklosti ni imelo strategije razvoja, svoje storitve pa je na tržišču ponujalo po previsokih cenah.

Mavec, ki naj bi za leto 2016 prejel 92.000 evrov nagrade za uspešnost, za leto 2017 pa 101.000 evrov, je napovedano stavko označil za nezakonito. Dejal je, da bo skupaj z odvetnikom preučil stavkovne zahteve, glede odpuščenega predsednika sveta delavcev pa je pojasnil, da je šlo za sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Zato je bila predsedniku sveta delavcev izplačana odpravnina.

Za odpuščene tri sindikalne zaupnice pa dela v Ericu zaradi prestrukturiranja ni več, je dodal Mavec.

Stavka v Ericu je visela v zraku že junija lani, ko so bili zaposleni nezadovoljni z višino plač in regresa, govorilo se je tudi o neprimernem notranjem komuniciranju in velikemu notranjemu nadzoru v podjetju. Ker sta se potem sindikat in vodstvo družbe dan pred napovedano stavko uspela dogovoriti glede plačne politike in izplačila regresa, je sindikat stavko preklical. Danes so plače v Ericu za 10 odstotkov višje od povprečnih v njihovi panogi.

Erico, ki je največji zasebni laboratorij za okoljska testiranja v državi, izvaja analize vode, zraka in tal ter raziskave in svetovanje. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno pred 25 leti, storitve primarno zagotavlja največjim industrijskim podjetjem, termoelektrarnam, premogovnikom in tudi občinam.

Mednarodna družba za okoljska testiranja Eurofins Scientific, ki je lani od Gorenja, Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje odkupila Erico, je vodstvu družbe naložila preusmeritev z ekoloških raziskav na raziskave s področja prehrane, forenzike in agronomije.

Potreba po ekoloških raziskavah se je namreč zmanjšala, saj je ekološka sanacija Šaleške doline končana. Erico pa je še 10 let nazaj polovico prihodkov ustvaril z raziskavami, ki jih je opravljal za šoštanjsko termoelektrarno, danes pa le še 15 odstotkov.