c S
Lonstroff začenja gradnjo obrata v Logatcu 17.05.2018 08:23 Logatec, 17. maja (STA) - Švicarska družba Lonstroff, ki je v lasti japonske družbe Sumitomo Rubber Industries, bo danes v Logatcu položila temeljni kamen za gradnjo obrata medicinskih elastomerov. Slovesnosti se bosta udeležila prvi mož Sumitomo Rubber Industries Ikuji Ikeda in premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

Predsednik in glavni izvršni direktor Sumitomo Rubber Industries Ikeda bo s Cerarjem posadil drevesna simbola obeh držav - slovensko lipo in japonsko češnjo. Na dogodku bosta med drugimi sodelovala tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek in župan občine Logatec Berto Menard, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Gradnjo obrata, ki bo stal na območju nekdanje tovarne KLI Logatec, bodo predvidoma končali spomladi prihodnje leto. Vrednost investicije je 48 milijonov evrov, država jo je podprla s 4,8 milijona evrov spodbude, v tovarni pa bo po napovedih delo dobilo 180 ljudi.

Investitor sicer v sredo, kot je bilo razvidno s spletne strani Agencije RS za okolje, še ni imel okoljevarstvenega soglasja, ki je pogoj za okoljevarstveno in gradbeno dovoljenje. Zahtevo za pridobitev statusa stranskega udeleženca v postopku je vložila nevladna okoljska organizacija Zveza ekoloških gibanj (ZEG), ki je opozarjala na azbestno kritino ter kontaminirano zemljo in druge nevarne odpadke na območju nekdanje tovarne KLI Logatec.