c S
Hoteli na Mariborskem Pohorju na voljo za najem 16.05.2018 16:09 Ljubljana, 16. maja (STA) - Ker se Terme Maribor očitno umikajo iz hotelov nekdanjega Športnega centra Pohorje na Mariborskem Pohorju, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) išče novega najemnika. Kot izhaja iz danes objavljenega razpisa, bodo zavezujoče ponudbe za najem hotelov Arena, Bolfenk in Videc zbirali do 1. junija.

Predmet razpisa je najem celotnega sklopa hotela Arena v Mariboru pod Pohorjem ter hotelov Bolfenk in Videc z apartmaji in pripadajočimi zemljišči na Pohorju. Najemno razmerje se bo po napovedih sklenilo za obdobje enega leta z začetkom 1. septembra letos in možnostjo podaljšanja.

Štirizvezdična Arena zajema 60 sob, velnes in 14.400 kvadratnih površin okoli hotela, Bolfenk s štirimi in Videc s tremi zvezdicami pa skupno 50 sob, 23 apartmajev in 18.700 kvadratnih metrov zunanjih površin, ki vključujejo tudi nogometno igrišče.

Namera DUTB je oddati celoten portfelj, torej kot celoto, kljub temu pa bo po napovedih upoštevala tudi želje zainteresiranih najemnikov, ki bi želeli najeti posamezen hotel. Omejitev velja zgolj za ločen najem Hotela Arena, ki ga je možno najeti samo v kompletu s hoteloma Videc ter Bolfenk.

Pohorske hotele, ki jih je slaba banka leta 2014 tik pred stečajem Športnega centra Pohorje izvzela iz premoženja, imajo trenutno v najemu Terme Maribor, ki so v ruski lasti, a se želijo po neuradnih medijskih navedbah umakniti iz njih. Najemna pogodba se jim izteče konec avgusta letos.

Kljub objavi novega poziva za oddajo hotelov v najem, se na DUTB nadaljujejo prizadevanja za njihovo prodajo. Po neuradnih podatkih so na zadnji poziv marca letos prejeli več ponudb, pogajanja z interesenti še trajajo. Po poročanju medijev se za nakup zanima tudi javno podjetje Marprom, ki trenutno upravlja žičniške naprave na Mariborskem Pohorju.

Tam so danes za STA potrdili, da so oddali "resno in zavezujočo ponudbo" za nakup hotelov Arena, Bolfenk in Videc ter objekta Pohorske terase. "Glede na to nas preseneča, da je DUTB, ki je po naših informacijah dobila tri zavezujoče ponudbe za nakup pohorskih hotelov, sedaj ponovno objavila razpis za njihov najem. Pogoje v razpisu za najem je DUTB opredelila tako, da Marprom ne more najeti hotelov Arena, Bolfenk in Videc, temveč lahko upoštevaje zahtevane reference to v Mariboru stori samo en hotelir," so zapisali.

Z nakupom pohorskih hotelov želi Marprom kot dolgoročni koncesionar na Mariborskem Pohorju konsolidirati ponudbo pohorskega turizma v vseh letnih časih, obiskovalcem ponuditi paketno prodajo storitev na Pohorju in ne nazadnje v zimski sezoni povečati prodajo smučarskih vozovnic hotelskim gostom.

V slabi banki so potrdili, da prodajni proces za hotele teče dalje. "DUTB je prejela več kot dve ponudbi, ki ju omenjajo nekateri mediji, in ki nista bili v skladu s pričakovanji DUTB," so danes povedali za STA.

"Ker pa so prodajni procesi lahko dolgotrajni, želi DUTB kot skrben gospodar zagotoviti, da bodo hoteli v vsakem primeru delovali tudi po poteku sedanje najemne pogodbe, ki poteče s septembrom. Zato je kot rezervni načrt objavila vabilo za oddajo ponudb za najem hotelov, za katerega prav tako obstaja resen interes," so pojasnili.

Višina sedanje najemnine je poslovna skrivnost. V Termah Maribor zadeve zaenkrat ne želijo komentirati, zato ni znano, ali jih nadaljnji najem omenjenih hotelov res ne zanima več.