c S
Sodišče negativno do prve tožbe vojaka za delo preko polnega delovnega časa 16.05.2018 16:03 Ljubljana, 16. maja (STA) - Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je sporočil, da je delovno in socialno sodišče na prvo tožbo vojaka glede vprašanja dodatka za delo preko polnega delovnega časa odločilo negativno. V sindikatu so že napovedali pritožbo.

"Ne moremo se znebiti občutka, da je sodišče na prvi stopnji razsodilo pristransko in diskriminatorno do vojakov, saj je za policiste že vrhovno sodišče razsodilo njim v prid," so na spletni strani zapisali v SVS.

Napovedali so, da bodo šli "s tožbami do konca, saj ne more obveljati, da zakon o delovnih razmerjih za policiste velja za vojake pa ne".

SVS je že na vrhovnem sodišču dosegel izplačilo 30-odstotkov urne postavke osnovne plače za vse prenesene viške ur med referenčnimi obdobji, in sicer kot nadure. V skladu z odredbo ministrice za obrambo Andreje Katič iz junija lani je Slovenska vojska decembra to poravnala vsem vojakom za zadnjih pet let, članom SVS celo za sedem let in odslej te dodatke izplačuje.

Vendar pa v sindikatu SVS vztrajajo, da bi morali dobiti plačilo polnih nadur v višini 130 odstotkov, torej štirikrat več kot doslej.

V SVS se pri tem sklicujejo na sodbo vrhovnega sodišča, ki je v primeru policistov potrdilo, da jim mora delodajalec po preteku referenčnih obdobij plačati presežke ur kot nadure, razen če zaposleni poda soglasje za njihovo koriščenje v naslednjem referenčnem obdobju. Enostranska kompenzacija nadur brez tega soglasja pa ni dopustna, je marca lani odločilo sodišče.