c S
Med izzivi obnovljivih virov energije predvsem njihovo umeščanje v prostor 16.05.2018 14:58 Ljubljana, 16. maja (STA) - Med največjimi izzivi obnovljivih virov v Sloveniji je njihovo umeščanje v prostor, so se strinjali udeleženci okrogle mize na konferenci Energetika in okolje. Strinjali so se glede dobrih izkušenj pri umeščanju hidroelektrarn na spodnji Savi, medtem ko se zatika pri vetrnih elektrarnah. Neenotno so gledali tudi na možnost izkoriščanja Mure.

Ali bomo pravočasno spoznali, da gospodarska rast hodi z roko v roki z energijo, ali pa bomo ugotovili, da nam je industrija propadla, je dilemo glede umeščanja energetskih objektov v prostor opisal generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Jože Dimnik. "Bodimo toliko vizionarski in pravočasno storimo tisto, kar je treba. Petodstotna gospodarska rast ne bo mogoča brez gradnje energetskih objektov," je dejal.

Udeleženci današnje okrogle mize v Ljubljani so se strinjali, da Sloveniji manjkata strateški premislek in jasne odločitve o umeščanju vetrnih elektrarn v prostor. Umeščanje v prostor pa mora vedno biti kompromis - tehtanje med razvojnimi in varstvenimi zahtevami, je ocenila vodja sektorja za prostorsko načrtovanje na direktoratu za prostor Ana Vidmar.

V preteklih 20 letih smo v prostor v Sloveniji v prostor umestili 52 energetskih objektov, od tega samo 10 elektrarn, še to predvsem na račun hidroelektrarn na spodnji Savi. "Ukvarjamo se tudi z umeščanjem petih vetrnih elektrarn, vendar se projekt od leta 2013 praktično ni premaknil," je dodala.

Ljudje po njenih besedah niso navajeni vetrnic in se bojijo morebitni negativnih vplivov, strahovi se nalagajo, civilne iniciative se angažirajo in postopki zato ne stečejo, kot bi morali. Infrastrukturno ministrstvo bi moralo biti po njenih besedah odločnejše pri postavljanju energetske politike, da jim bo lažje z akti sledilo tudi prostorsko ministrstvo.

Direktor Zavoda RS za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič je menil, da smo v Sloveniji na področju obnovljivih virov energije nedvomno storili korak na bolje, vendar pa ne smemo pozabiti, da ne obstaja obnovljivi vir energije, ki ne bi predstavljal bremena za okolje. "Cilj je, da iščemo tak razvoj, ki je okolju najbolj prijazen," je dejal. Kot družba bomo morali prepoznati, da moramo nekatere stvari ohraniti, pa je odgovoril na vprašanje, kaj meni o načrtovani gradnji hidroelektrarn na Muri.

V nasprotju z vetrnimi elektrarnami pa imamo v Sloveniji boljše izkušnje pri umeščanju hidroelektrarn na spodnji Savi, je ocenil generalni direktor Gen energije Martin Novšak. Prepričan je, da verige hidroelektrarn na srednji Savi ne bo mogoče graditi brez posebnega zakona.

Na splošno v državi pogreša konkretnejše strateške cilje glede prihodnjih investicij v energetiki, čeprav zaznava vsaj napredek pri dogovarjanju o investicijah. "Slovenija bi morala imeti zelo jasne dolgoročne strategije o izrabi rek, tudi o tem, kdo bo hidroelektrarne gradil," je pozval.

Direktor Elesa Aleksander Mervar pa je ocenil, da takega blagostanja, kot ga imamo na področju elektroenergetike danes, ne bo več dolgo. "Vendar pa v Sloveniji stopicamo na mestu. Ne bi imeli elektrarn in ne bi imeli daljnovodov. Če hočemo imeti obnovljive vire energije, pa potrebujemo omrežje," je navedel.