c S
Arriva mora nazaj na delo pozvati bivšega vodjo stavkovnega odbora Mesaroša 16.05.2018 13:48 Koper, 16. maja (STA) - Arriva mora nazaj na delo pozvati bivšega vodjo stavkovnega odbora v skupini Arriva Endreja Mesaroša, je odločilo Delovno sodišče v Kopru. To je presodilo, da je odpoved Mesarošu - Arriva Dolenjska in Primorska ga je iz krivdnih razlogov odpustila avgusta lani - nezakonita. V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije so s sodbo zadovoljni.

Mesaroš je bivšega delodajalca tožil in tudi uspel. Koprsko delovno sodišče je ocenilo, da delovno razmerje ni prenehalo in še vedno traja, Arrivi pa naložilo, da nekdanjega sindikalista pozove nazaj na delo in mu prizna delovno dobo ter vse pravice iz delovnega razmerja, so danes sporočili iz Obalne sindikalne organizacije - KS 90.

Sodišče je po navedbah sindikata ocenilo, da Mesaroš ni storil kršitev, zaradi katerih ga je delodajalec pisno opozoril na možnost odpovedi v primeru ponovne kršitve.

Arrivini vozniki avtobusov so septembra lani s stavko zahtevali boljše delovne pogoje, pri tem pa jih je vodil Mesaroš. Tega so vozniki avtobusov v skupini Arriva Slovenija konec avgusta lani imenovali za predsednika stavkovnega odbora, kot so takrat poročali mediji, pa ga je družba Arriva Dolenjska in Primorska tik pred tem odpustila iz krivdnih razlogov.

Mesaroševa odvetnica Brankica Savić je na januarskem poravnavnem naroku, ki sicer ni uspel in se je zato začela glavna obravnava, zavrnila, da bi Mesaroš kršil svoje delovne obveznosti. Kot je dejala, je vestno opravljal svoje delo, v javnosti pa ni izjavil nič neresničnega. Po njeni oceni je šlo pri odpovedi delovnega razmerja za ukrep, usmerjen v oviranje sindikalnega udejstvovanja.

Mesaroš je namreč v svoji sindikalni vlogi opozarjal na problematiko delovnega časa zaposlenih in tehnične brezhibnosti vozil, ker pa se vodstvo na to ni odzvalo, je omenjene težave predstavil tudi v medijih.

V Arrivi so medtem vztrajali, da so pri Mesarošu ugotovili hujšo kršitev, povezano z izdajo neustreznih vozovnic, ter da sodna praksa ne glede na znesek dopušča odpoved delovnega razmerja, je januarja povzela odvetnica Marija Hladin.

Kot so spomnili v sindikatu, je bil Mesaroš aprila 2015 izvoljen za predsednika reprezentativnega sindikata v Arrivi Dolenjska in Primorska, s somišljeniki pa je že na začetku štiriletnega mandata začel opozarjati na nevzdržne razmere in nepošteno plačilo. Ker leta 2015 kljub številnim sestankom za izboljšanje podjetniške kolektivne pogodbe ni bil zadovoljen, ni bil med podpisniki aneksa. Je pa delodajalcu kot predsednik sindikata ponudil predlog nove podjetniške kolektivne pogodbe, ki pa so jo v Arrivi zavrnili.

Arriva je nato po številnih pogajalskih sestankih v letu 2016 znova ponudila spremembo pogodbe, Mesaroš znova ni želel podpisati dodatka k pogodbi in se je potem neuspešno večkrat sestal z vodstvom družbe. Po tem je Mesaroš po pojasnilih sindikata o dogajanju v družbi obveščal tako lastnike kot inšpekcije ter tudi laično in strokovno javnost.

Podjetje je aprila lani Mesaroša pisno opozorilo na "neizpolnjevanje obveznosti", 13. avgusta pa je prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije so s sodbo zadovoljni, opozarjajo pa, da je bil storjen le prvi korak pri zaščiti predstavnikov delavcev in da je v dejavnosti cestnega potniškega prometa veliko nerešenih vprašanj, ki jih je treba rešiti v najkrajšem možnem času.