c S
Kitajska okrepila nadzor nad delom uvoza iz ZDA 16.05.2018 12:07 Peking, 16. maja (STA) - Kitajska je v času obiska visoke delegacije v Washingtonu zaradi trgovinskih pogajanj okrepila inšpekcijske preglede ključnih uvoznih dobrin iz ZDA, kot so svinjina in avtomobili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mednarodna skupnost medtem upa, da bosta gospodarski velesili našli dogovor o trgovinskem sodelovanju.

Dve največji svetovni gospodarstvi se v zadnjih mesecih poslužujeta povračilnih ukrepov in groženj z uvedbo novih carin, s čimer sta zanetili strahove o morebitni svetovni trgovinski vojni.

Podpredsednik kitajske vlade in glavni gospodarski svetovalec predsednika Xi Jinpinga Liu He ter prvi mož kitajske centralne banke Yi Gang sta v torek prispela v Washington na nov krog pogajanj.

Upanje, da bi strani dosegli nekakšen dogovor, je v nedeljo vzbudil predsednik ZDA Donald Trump, ki je tvitnil, da s kitajskim predsednikom sodelujeta, da bi preprečila padec kitajskega telekomunikacijskega velikana ZTE.

Ameriško ministrstvo za trgovino je namreč zaradi spora okrog kršenja sankcij proti Iranu in Severni Koreji, ki sega v leto 2007, prejšnji mesec podjetju ZTE za sedem let prepovedalo kupovanje surovin oz. sestavin za svoje proizvode na ameriškem trgu. ZTE je moral zaradi tega ustaviti proizvodnjo, saj je v ZDA kupoval 40 odstotkov obratnega materiala.

Peking je vrnil udarec s poostrenim nadzorom ameriškega uvoza, s čimer želijo največjemu svetovnemu gospodarstvu pokazati, kaj pomeni dostop do kitajskega trga. Kot so na kitajskem carinskem uradu pojasnili za AFP, so poostrili nadzor nad ameriško svinjino, pregledi pa so v skladu z mednarodnimi normami.

Poostren nadzor je sicer posledica ugotovitev, da s svinjino, uvoženo iz ZDA, nekaj ni v redu, a podrobnosti niso pojasnili. Mediji poročajo, da so inšpektorji pod drobnogled vzeli tudi vozila iz ZDA, kot je Ford.