c S
Avtoprevozniki prek dogovora z ministrstvom do boljših pogojev za izvajanje dejavnosti 16.05.2018 12:01 Ljubljana, 16. maja (STA) - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je s predstavnikoma avtoprevozniških sekcij na gospodarski in obrtno-podjetniški zbornici podpisal dogovor za izboljšanje pogojev na področju avtoprevozniške dejavnosti. Dogovor med drugim uvaja subvencije za nabavo ekoloških vozil ter predvideva sodelovanje pri gradnji manjših logističnih centrov.

Kot je po podpisu pojasnil minister, ki opravlja tekoče posle, je sporazum plod sodelovanja med obema zbornicama in ministrstvom. "Dogovarjali smo se, kako vzpostaviti čim boljše pogoje za delovanje avtoprevozniškega sektorja, zlasti v luči sprememb, ki so se dogajale," je dodal in ob tem naštel uvedbo elektronskega cestninjenja ter zakon o drugem tiru, ki prinaša višje takse na cestninjenje tovornih vozi.

Z dogovorom po ministrovih besedah uvajajo dodatne možnosti spodbud za nabavo ekoloških vozil, olajšave za nakup ekoloških pnevmatik, spodbude za nakup aerodinamičnih dodatkov, ki tudi pripomorejo k manjši porabi energije, je izpostavil.

Dogovorili so se tudi glede sodelovanja pri izgradnji malih logističnih centrov ter sodelovanje pri prilagajanju oz. urejanju tovornega prometa na lokalnih cestah skupaj z direkcijo za infrastrukturo.

Gašperšič je poudaril, da želijo ohranjati konkurenčnost avtoprevozniškega sektorja v Sloveniji. "Ta logistična panoga v Sloveniji predstavlja pomemben delež gospodarstva in pomembno prispeva h gospodarski rasti," je dodal.

Dogovor sta pozdravila tudi predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Peter Pišek in predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri Gospodarski zbornici (GZS) Milan Slokar.

"Mi spuščamo blagovne tokove čez Slovenijo, namesto da bi jih tukaj obdelali, dodelali, ustvarili dodano vrednost in jih nato poslali naprej. To je naš cilj," je po podpisu pogodbe izpostavil Pišek, Slokar pa je dodal, da bi avtoprevozniki radi delali, za to pa morajo biti ustvarjeni tudi pravi pogoji.