c S
Inflacija v območju evra in EU aprila malenkost navzdol 16.05.2018 12:00 Luxembourg, 16. maja (STA) - Stopnja inflacije je aprila v območju z evrom znašala 1,2 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot marca, je danes prvo oceno potrdil evropski statistični urad Eurostat. Za prav toliko se je znižala tudi rast cen v celotni EU, ki se je aprila ustavila pri 1,4 odstotka.

Aprila lani je bila inflacija v državah z evrom 1,9-odstotna, v EU pa dvoodstotna.

V četrtem letošnjem mesecu so najnižje stopnje rasti cen beležili na Cipru (-0,3 odstotka), na Irskem (-0,1 odstotka) in na Portugalskem (0,3 odstotka). Najvišjo inflacijo pa so imele Romunija (4,3 odstotka), Slovaška (tri odstotke) ter Estonija (2,9 odstotka).

V primerjavi z marcem se je sicer letna stopnja inflacije v 12 državah članicah znižala, v eni je ostala nespremenjena, v 14 pa se je zvišala.

Aprila so k letni inflaciji največ prispevale cene hrane, alkohola in tobaka (0,47 odstotne točke), storitev (0,45 odstotne točke), energije (0,25 odstotne točke) in neenergetskih industrijskih dobrin (0,07 odstotne točke).

Na mesečni ravni je bila inflacija v območju z evrom marca 0,3-odstotna, v EU pa 0,2-odstotna. V Sloveniji je bila inflacija na letni ravni 1,9-odstotna, na mesečni pa 0,4-odstotna.

Inflacija v območju z evrom ostaja precej daleč od srednjeročnega cilja Evropske centralne banke, ki je malenkost pod dvema odstotkoma.