c S
Letošnja konferenca Podim z rekordno udeležbo 16.05.2018 09:37 Ljubljana, 16. maja (STA) - V mariborskem kongresnem centru Habakuk se je začela 38. konferenca Podim, ki velja za enega vodilnih startup dogodkov v regiji Alpe Adria in na območju Zahodnega Balkana. Konference se je letos udeležilo rekordnih, več kot 1000 udeležencev iz 25 držav, med njimi več kot 300 startupov, 90 investitorjev in preko 100 predstavnikov korporacij.

Udeležence konference je uvodoma nagovori predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Kot je dejal, je Podim obiskal z namenom, da s predstavniki slovenske startup skupnosti pregleda vse ključne upravne, davčne, poslovne in administrativne ovire, s katerimi se v Sloveniji soočajo. Te ovire pa bodo nato v sodelovanju z resornimi ministrstvi poskušali odpraviti.

Poudaril je, da je njihov cilj startupom zagotoviti bolj spodbudno okolje za njihov zagon in poslovanje v Sloveniji. V ta namen je vlada marca letos sprejela akcijski načrt Slovenija - dežela inovativnih startup podjetij, v katerem je predstavljenih 17 ovir in rešitve za njihovo odpravo, med katerimi so nekatere že realizirali, je izpostavil Cerar.

Udeležence odprtja Podima, ki ga je vodil Daniel Cronin iz organizacije AustrianStartups, so nagovorili tudi mariborski župan Andrej Fištravec, član uprave Nove KBM Josef Gröblacher ter Urban Lapajne iz Iniciative Startup Slovenija in Podim Slovenija.

Skupno se bo v dveh konferenčnih dneh zvrstilo več kot 70 govorcev iz vsega sveta, med njimi številna zvezdniška imena iz sveta startupov, inovacij, investicij in podjetništva.

V nadaljevanju prvega dne konference so bili med govorci David Rose z ameriške univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT), Chuck Goldman iz ameriškega podjetja VUI ter James Haliburton iz švedskega podjetja Topp. Poleg teh, pa bodo na Podimu med drugim sodelovali tudi Mike Sigal iz ameriškega pospeševalnika 500 Startups, Carolyn N. Spencer iz Amazona, Carlos Eduardo Espinal iz britanskega sklada Seedcamp itd.

Ob zaključku današnjega dne bodo že 11. leto zapored razglasili Startup leta 2018. Med peterico mladih tehnoloških podjetij, ki so se uvrstila v finalni del izbora, so Event Registry, Gotoky, MAG-LEV Audio, Next in Smart Optometry.

V sklopu posebnega konferenčnega sklopa pa bo v sredo potekal tudi zaključni izbor tekmovanja Podim Challenge. Na glavnem konferenčnem odru se bo ob zaključku drugega konferenčnega dne v t.i. pitchanju pomerilo pet finalistov.

Dogodek bo letos poleg pestrega konferenčnega programa zagotovil tudi okoli 600 spoznavnih sestankov in srečanj v okviru Podim 1:1 arene.

Letošnji dogodek bo izveden v nekoliko razširjeni obliki, saj je v okviru Podima v ponedeljek že potekal tudi Demo dan. Dan po konferenci pa bo potekal še dogodek Podim Marketplace, kjer bo 30 izbranih startupov lahko spoznalo potencialne distributerje in partnerje ter dobilo informacije in povezave za zagon svojega startupa.

Konferenco Podim organizira iniciativa Startup Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom in ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Novo KBM kot generalnim pokroviteljem, Evropsko komisijo kot strateškim partnerjem, Mestno občino Maribor kot glavnim podpornikom in ostalimi partnerji in sponzorji.