c S
Novi lastnik družbe RTC Krvavec postavlja svoje vodstvo 16.05.2018 07:27 Krvavec, 15. maja (STA) - Novi večinski lastnik Rekreacijsko turističnega centra (RTC) Krvavec je na današnji skupščini imenoval svoje nadzornike, ki bodo imenovali tudi novo vodstvo družbe. Skupščina ni podelila razrešnice bivšemu direktorju, kar je bilo glede na dogajanje v času prevzema tudi pričakovano. Potrdila pa je najem posojila.

Alpska investicijska družba, ki je po večmesečnih zapletih aprila od Uniorja vendarle kupila 98,56-odstotni delež družbe RTC Krvavec, je izglasovala predlagane sklepe današnje skupščine. Tako je za nova člana v nadzornem svetu imenovala Roka Felicijana Pristovška in Aleša Veharja.

Skupščina se je namreč seznanila z odstopnima izjavama predsednika nadzornega sveta Branka Bračka in namestnice predsednika Barbare Soršak, ki sta odstopila po zamenjavi lastništva. Zamenjava v nadzornem svetu bo stopila v veljavo v sredo.

Skupščina je odobrila tudi sklenitev kreditne pogodbe z Banko Intesa Saopaolo v višini 4,1 milijona evrov, s katerim bo družba refinancirala obstoječi finančni dolg. Gre za pogodbo, ki je prejšnji direktor RTC Krvavec Srečko Retuznik ni želel podpisati, ker je ocenil, da bi tako RTC Krvavec obremenjeval svoje premoženje za izpolnitev obveznosti Alpske investicijske družbe kot kupca družbe.

Zaradi nasprotovanju kupcu, s katerim je Unior sklenil kupoprodajno pogodbo, je Retuznik marca tudi odstopil s funkcije direktorja. Glede na to dogajanje ni presenetljivo, da je današnja skupščina z novim večinskim lastnikom odločila, da Retuzniku, kljub drugačnemu predlogu sedanjega direktorja in nadzornega sveta, ne podeli razrešnice za poslovno leto 2017.

So bili pa na skupščini sprejeti vsi drugi predlogi vodstva podjetja in novega lastnika, je za STA povedal direktor družbe Branko Bračko, ki sicer prihaja iz Uniorja in je to funkcijo prevzel za čas od odstopa Retuznika do imenovanja direktorja s strani novega nadzornega sveta.

Celotni bilančni dobiček družbe, ki je konec lanskega leta znašal 633.000 evrov, ostaja nerazporejen, saj je skupščina zavrnila nasprotni predlog malega delničarja o delitvi bilančnega dobička in dividend. Na ta sklep je bila nato napovedana izpodbojna tožba.

Današnja skupščina je bila še zadnji korak umika Uniorja iz RTC Krvavca. Kot je za STA ocenil Bračko, družbo zapuščajo v solidni kondiciji. Položaj Krvavca pa je primerljiv s položajem ostalih smučarskih središč v Sloveniji, a slabši od središč v Avstriji, Italiji ali Švici.

"Stanje žičniških naprav je podobno kot v slovenskem povprečju, zaposleni pa z razpoložljivi sredstvi opravljajo odlično delo," je izpostavil Bračko in dodal, da v tem trenutku sicer ni potrebe po kakšni intervenciji ali nujnih investicijah. Dejstvo pa je, da so na srednji ali daljši rok investicije v naprave nujno potrebne, prav tako kot na ostalih slovenskih smučiščih, je pojasnil.

Gorenjski podjetnik Janez Janša, ki je prek Alpske investicijske družbe novi lastnik RTC Krvavca, je sicer že povedal, da nima sredstev za investicije in da računa na investicije ali subvencije države. Kupuje pa medtem še preostalih 16.176 delnic družbe RTC Krvavec. Za delnico ponuja 1,53 evra, medtem ko je za 98,56-odstotni delež RTC Krvavca odštel 1,68 milijona evrov.