c S
Slovenija po številu kongresnih dogodkov lani na 45. mestu 16.05.2018 08:41 Ljubljana, 16. maja (STA) - Industrija srečanj je lansko leto sklenila z rekordnim številom dogodkov, 12.558 ali s 346 dogodki več kot leto prej. Gre za najvišje število dogodkov od leta 1962, za katero je mednarodno združenje kongresnih organizatorjev ICCA prvič zbralo podatke. Slovenija je bila z 68 dogodki lani na 45. mestu, so sporočili iz Turizma Ljubljana.

Med državami so se na prvo mesto lestvice uvrstile ZDA z 941 dogodki, kar je sedem dogodkov več kot leto prej. Sledijo Nemčija s 682 dogodki, Združeno kraljestvo s 592 dogodki ter Španija in Italija. Do 10. mesta se zvrstijo še Francija, Kitajska, Japonska, Kanada in Nizozemska. Evropa tako ostaja vodilna celina v segmentu znanstveno-strokovnih srečanj s 53,6 odstotka vseh srečanj, poročilo ICCA povzemajo na Turizmu Ljubljana.

Med mestnimi destinacijami je prvo mesto prvič po letu 2004 s 195 dogodki prevzela Barcelona. Pariz, ki je imel največ dogodkov leta 2016, je zasedel drugo mesto s 190 dogodki. Na prvih petih mestih so sicer ista mesta kot v lani objavljenem poročilu: poleg Barcelone in Pariza še Dunaj, Berlin in London. Prvo neevropsko mesto je - tako kot v lanskem poročilu - Singapur na šestem mestu, do 10. mesta pa si sledijo še Madrid, Praga, Lizbona in Seul.

Ljubljana je s 44 dogodki zasedla 56. mesto skupaj z Zagrebom, kar je nekoliko slabše kot lani, ko je bila s 54 dogodki na 47. mestu. Tik pred Ljubljano so destinacije, kot so Krakov (45 dogodkov) ter Talin in München (po 46), za njo pa Göteborg (41), Firence (40) in Bukarešta (39). V evropskem merilu Ljubljana zaseda 28. mesto.

Največ kongresov je bilo oktobra, septembra, junija in maja, kar je že ustaljena praksa.

"V času globalne negotovosti je rast števila srečanj strokovno-znanstvenih združenj nekakšna anomalija, vendar nas to ne bi smelo presenetiti," je rezultate poročila komentiral predsednik ICCA Martin Sirk. "Še vedno smo v obdobju revolucionarnih sprememb v smislu znanstvenega in tehnološkega napredka, ki preoblikujejo tradicionalna združenja, kot so tista na področjih medicine in gospodarstva. Takšne skupnosti se morajo v intenzivnih obdobjih novih znanj in informacij redno srečevati - ne samo na tradicionalnih in uveljavljenih oblikah dogodkov, temveč tudi na novih srečanjih, ki nagovarjajo nova akademska področja in si prizadevajo dosegati nova občinstva," je pojasnil.

ICCA sicer zbira le podatke o srečanjih mednarodnih znanstvenih in strokovnih združenj z vsaj 50 udeleženci, ki rotirajo med vsaj tremi državami in ki jih prirejajo na redni osnovi. To na eni strani omogoča konsistentno primerjavo, na drugi strani pa ne zajema vseh mednarodnih dogodkov v destinacijah, prav tako ne zajema korporativnih oziroma gospodarsko-podjetniških ter medvladnih srečanj in motivacijskih potovanj, ki so pomemben del svetovne industrije srečanj, opozarjajo v Turizmu Ljubljana.

Dodajajo še, da bo leto 2018 za Ljubljano v vseh pogledih rekordno kongresno leto. "S kontinuiranim in premišljenim razvojem kongresnih produktov, povečanimi vlaganji v hotelsko industrijo in čedalje bolj privlačno splošno turistično ponudbo mesta je prihodnost kongresne industrije v destinaciji zagotovo obetavna," so prepričani.