c S
Bivšemu francoskemu ministru omilili kazen zaradi davčne utaje 16.05.2018 07:29 Pariz, 15. maja (STA) - Francosko sodišče je v prizivnem postopku danes v Parizu potrdilo obsodbo nekdanjega francoskega ministra za proračun Jeroma Cahuzaca, ki je bil leta 2016 obsojen zaradi davčne utaje in pranja denarja. Sodniki so kljub temu prvotno triletno zaporno kazen zmanjšali na dve leti zapora, podaljšali pa so prepoved opravljanja politične funkcije.

Sodišče je nekdanjemu plastičnemu kirurgu naložilo tudi novo denarno kazen v višini 300.000 evrov, v politiki pa se - namesto treh let - po novem ne bo smel udejstvovati nadaljnjih pet let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija sicer zaporne kazni do dveh let običajno zniža v zameno za opravljanje javnih del.

65-letnik je v prizivnem postopku spregovoril o svojem "strahu pred zaporom", med branjem obsodbe pa se je zdel miren.

Nova odločitev sodišča pomeni sicer udarec za francoski urad za finančne kriminal, ki je bil ustanovljen po izbruhu tega škandala. Urad je namreč sodišče pozval, naj podpre obsodbo za "izjemno resen" zločin.

Cahuzac je med sojenjem leta 2016 priznal, da je v tujini skril denar, s katerim je otrokom v Londonu in Parizu kupil apartmaje ter plačal počitnice na Mauritiusu.

Pri zločinu je sodelovala tudi njegova nekdanja soproga, ki je v tujini skrila več milijonov evrov in bila zato obsojena na dve leti zapora.

Paru je pri dejanju pomagal tudi švicarski bankir Francois Reyl, ki je dobil enoletno pogojno kazen ter denarno kazen v višini 375.000 evrov. Sodišče pa je denarno kazen naložilo tudi Cahuzacovi banki v švicarski prestolnici Ženeva, ki bo za svojo vpletenost plačala 1,9 milijona evrov.

Zaradi Cahuzacove afere, ki je v medijih izbruhnila decembra 2012, je tedanji francoski predsednik Francois Hollande prvič v zgodovini države ministrom naložil razkritje njihovega premoženja.