c S
Komisija DZ za preiskovanje sumov pranja denarja o osnutku končnega poročila 16.05.2018 10:32 Ljubljana, 16. maja (STA) - Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja s sumi pranja denarja v bankah, bo za zaprtimi vrati obravnavala osnutke javnega in tajnega dela končnega poročila. Predsednik komisije Jani Möderndorfer (SMC) je napovedal, da bo po sprejemu poročila, v katerem je komisija naletela na kar nekaj sumov kaznivih dejanj, predstavil njegov javni del.

Domnevno sporna nakazila iranske banke, prek katerih naj bi Iraj Farrokhzadeh opral za približno milijardo dolarjev, je v dokumentih NLB našla komisija DZ, ki je raziskovala politično odgovornost za sanacijo bank, in zadevo odstopila komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Obe sta o tem pripravili vmesno oz. posebno poročilo, ki ju je DZ potrdil konec lanskega septembra.

Vmes je nastala preiskovalna komisija, ki se ukvarja s sumi pranja denarja in financiranjem terorizma v NLB v letih 2008 in 2011. Ko je prišlo na dan, da so se podobne stvari dogajale tudi v Novi KBM, kjer naj bi to v njenih poslovalnicah ob meji počeli italijanski državljani, je delo razširila še na Novo KBM.

Zaslišanja je komisija začela sredi lanskega decembra. Na njih so nastopili številni vodilni in srednji menedžerji oz. inšpektorji in preiskovalci iz NLB, Nove KBM, urada za preprečevanje pranja denarja, Banke Slovenije, Slovenske obveščevalne varnostne agencije, policije, Nacionalnega preiskovalnega urada ter predstavniki državnega vrha.