c S
Leben danes v Bruslju o črpanju 109 milijonov evrov za drugi tir 16.05.2018 07:32 Bruselj, 16. maja (STA) - Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben se bo danes v Bruslju sestal s predstavniki Evropske komisije, tema pa bo odmrznitev 109 milijonov evropskih sredstev, ki jih je Slovenija pridobila za projekt drugi tir. Komisija je omenjeni denar zamrznila zaradi ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru, ki pobudnikom ni uspel.

Državni sekretar in vodja projekta drugi tir je kmalu po nedeljskem ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru napovedal pot v Bruselj. Rezultat glasovanja je namreč Leben razumel kot zeleno luč, da lahko vlada, ki opravlja tekoče posle, s projektom nadaljuje.

Na ministrstvu so pojasnili, da se bo Leben na temo drugega tira s predstavniki komisije sestal danes popoldne.

Da v Bruslju pričakujejo novice s strani slovenskih državnih organov, je sporočila tudi evropska komisarska za promet Violeta Bulc. Dan po ponovljenem glasovanju je tvitnila, da je drugi tir med Divačo in Koprom za EU prioritetni projekt, direktorat za mobilnost in promet Evropske komisije pa je v pripravljenosti in čaka na dodatne informacije iz Slovenije.

Slovenija je 109 milijonov evrov za projekt pridobila na t.i. blending razpisu iz mehanizma za povezovanje Evrope. "Naredili bomo vse, da se ta sredstva odmrznejo, da bo vsaka prihodnja vlada lahko odgovorno peljala projekt naprej z vsemi razpoložljivimi finančnimi viri," je v nedeljo poudaril Leben. Omenjena sredstva so zamrznjena do uveljavitve zakona, ki bo njihovo črpanje omogočil projektnemu podjetju 2TDK.

Evropska komisija je sicer marca potrdila, da lahko 44 milijonov evrov, ki jih je Slovenija na razpisu EU pridobila za pripravljalna dela, črpa direkcija za infrastrukturo.