c S
Do leta 2024 osem od 10 najhitreje rastočih gospodarstev iz Afrike 15.05.2018 16:00 Ljubljana, 15. maja (STA) - Drugi dan konference Dan Afrike, ki poteka v organizaciji ministrstva za zunanje zadeve, je bil posvečen gospodarskim in naložbenim priložnostim v odnosih med Slovenijo in črno celino. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič je ob tem opozoril, da bo do leta 2024 osem od 10 najhitreje rastočih držav na svetu iz Afrike.

Mirošič je v uvodnem nagovoru današnjega drugega dneva konference izpostavil, da je namen dogodka povečati možnosti sodelovanja afriških in slovenskih podjetij ter nuditi podporo zasebnemu sektorju pri dvostranskem sodelovanju.

Poudaril je, da ministrstvo pripisuje veliko pozornost gospodarski diplomaciji in spodbujanju gospodarskega sodelovanja, pri tem pa vidi vlogo poslovne skupnosti kot dejavnika, ki pospešuje trajnostni razvoj, blaginjo, stabilnost in mir.

Afrika je po Mirošičevih besedah celina, ki jo opredeljujejo hitro rastoči trgi, integracijski procesi ter izjemna dinamika na področju urbanizacije in digitalizacije.

Slovenija je tudi zaradi tega zelo zainteresirana za krepitev gospodarskega sodelovanja z afriškimi državami in z zadovoljstvom ugotavlja naraščajoče poslovne odnose slovenskih podjetij, ki delujejo v Afriki.

Kot je poudaril državni sekretar, stopnje gospodarske rasti kažejo, da bo do leta 2024 osem od 10 najhitreje rastočih gospodarstev na svetu iz Afrike. Dodatni vzvod za gospodarsko rast vidi tudi v procesu povezovanja afriških držav v gospodarske skupnosti in območja proste trgovine.

Mirošič je spomnil, da Slovenija in afriške države delijo dediščino in tradicijo prepletenega gospodarskega sodelovanja, ki se je začelo že v šestdesetih letih z začetkom gibanja neuvrščenih.

Slovenija je v zadnjih letih spet okrepila dejavnosti za spodbujanje večjega sodelovanja z afriškimi državami in gostila delegacije na visoki ravni iz Ugande, Senegala, Alžirije in Toga, na tokratni konferenci Dan Afrike gosti delegacijo iz Gane, v kateri je tudi namestnik zunanjega ministra te zahodnoafriške države Mohammad Habibu Tijani.

Mirošič je sicer prepričan, da slovenska industrija in njena visokotehnološka podjetja lahko odločilno prispevajo k uresničevanju skupnih ciljev na področjih, kot so kmetijstvo in predelava hrane, informacijsko-komunikacijske tehnologije, razvoj infrastrukture, povečanje produktivnosti afriških gospodarstev, farmacevtski izdelki in ravnanje z odpadki.

Slovenija namerava še naprej izvajati tudi razvojne projekte v Afriki z namenom, da spodbudi gospodarski razvoj in pomaga pri dobrem okoljskem upravljanju, kar lahko pozitivno vpliva tudi na vprašanje migracij. Te so namreč eden od skupnih izzivov, s katerim se EU in Afrika soočata danes, je še dejal državni sekretar in dodal, da je treba za zmanjšanje migracijskih pritiskov prek Sredozemlja nujno nasloviti temeljne vzroke migracije, z zagotavljanjem izobraževanja in ustvarjanjem delovnih priložnosti za mlade.

Delegacije afriških držav so danes sicer predstavile gospodarske in investicijske priložnosti na celini ter obiskale nekatera slovenska podjetja. V sredo bodo nato obiskali še Luko Koper.