c S
Domel beleži 14-odstotno rast prihodkov od prodaje 15.05.2018 15:30 Železniki, 15. maja (STA) - Za Domel je bilo lansko leto zelo uspešno. Ustvaril je 14-odstotno rast prihodkov iz prodaje in skoraj 10 milijonov evrov čistega dobička. Leto so zaznamovala tudi velika vlaganja v nove programe, ki bodo nosilci razvoja v prihodnje. Podobna rast kot lani pa se v podjetju nadaljuje tudi letos.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Železnikih povedal direktor Domela Zvonimir Slavko Torkar, je bilo leto 2017 uspešno tako po obsegu prodaje kot dobičku. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 14 odstotkov in so v Sloveniji znašali 134,4 milijona evrov, v tovarni na Kitajskem pa 8,1 milijona evrov.

Prvič v zgodovini je ob tem rezultat Domela iz poslovanja dosegel dvomestno število. Presegel je namreč 10 milijonov evrov, čisti dobiček pa je znašal 9,8 milijona evrov.

"Takšno rast obsega poslovanja smo kar težko obvladovali, saj zahteva veliko resursov, predvsem ljudi in tudi strojev," je pojasnil Torkar in dodal, da so v tem letu veliko tudi investirali, in sicer kar 16 milijonov evrov, predvsem v opremo za nove projekte. Veliko vlagajo tudi v izobraževanje obstoječih in pridobivanje novih kadrov, s katerimi bodo realizirali projekte, ki so na poti.

Rast obsega poslovanja so v Domelu dosegli predvsem na novih programih, to je na elektronsko komutiranih motorjih in na komponentah, ki jih izdelujejo v svojem novem obratu na Trati v Škofji Loki. Prihodki so se zvišali tudi pri osnovnem programu sesalnih enot, ki v strukturi prihodkov predstavlja le še okoli 40-odstotni delež.

Predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar je povedal, da se podobni trendi kot lani nadaljujejo tudi letos, ko podjetje v prvem kvartalu prav tako beleži 14-odstotno rast. Zaradi uvajanja novih izdelkov pa je profitabilnost nekoliko nižja. Na poslovanje vpliva tudi splošna gospodarska situacija, saj povpraševanje na trgu postaja večje od ponudbe, kar predstavlja izzive pri zagotavljanju surovin.

Sicer pa je na trgu trenutno veliko priložnosti. Hitro rastoče je področje baterijskih aparatov, tako na področju vrtne opreme kot sesalne tehnike. Zelo pomembno področje postaja tudi elektrifikacija vozil, pri čemer Domel ne vstopa v segment glavnega pogonskega sklopa, temveč pomožnih motorjev za različne sisteme v vozilu.

Pred kratkim je Domel lansiral tudi nov izdelek, in sicer motor za pralni stroj, ki ga proizvaja za Gorenje. "Gre za rezultat povezovanja na stopnji razvoja, ki so ga spodbudili razpisi z naslova pametne specializacije," je povedal Čemažar, ki upa, da bodo takšne priložnosti imeli tudi v prihodnje. Zaveda se, da so samo inovativne rešitve tiste, ki jih držijo v dolgoročnih partnerstvih s kupci.

Današnja novinarska konferenca je bila posvečena tudi obeležitvi 20. obletnice vpisa družbe Domel Holding v sodni register, s čimer je bil zaključen proces lastninskega preoblikovanja Domela, ki je tako v lasti zaposlenih. V Domel Holdingu je 630 lastnikov, struktura pa se zaradi odhodov v pokoj spreminja. "Vendar zaenkrat ne vidimo večjih potreb po kakšnih spremembah. To je stabilna lastniška struktura," je prepričan Čemažar.

Domel ima več kot 70-letno tradicijo in je zelo vpet v lokalno okolje. Trenutno ima 1350 zaposlenih. V podjetju so uspešno izpeljali tudi širitev proizvodnje v nekdanji kompleks LTH V Škofji Loki, kjer že okoli 300 zaposlenih izdeluje komponente za elektro motorje. V petek bodo novo lokacijo, v katero so vložili 13 milijonov evrov in ki že dlje časa polno deluje, tudi uradno odprli, v soboto pa bodo pripravili dan odprtih vrat.