c S
Objavljen prvi razpis za evropsko financiranje brezplačnega dostopa do spleta 15.05.2018 14:04 Bruselj, 15. maja (STA) - Evropska komisija je danes objavila prvi javni razpis v okviru pobude WiFi4EU za vzpostavitev brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta. Predvidoma 1183 občin bo na njem prejelo sredstva v višini 15.000 evrov za financiranje opreme za vzpostavitev tovrstnih točk za vsaj tri leta. Do 2020 bodo sledili še štirje tovrstni razpisi.

Razdeljena sredstva bodo namenjena financiranju opreme za vzpostavitev brezplačne brezžične povezave do spleta na javnih mestih, kot so trgi, parki, javne zgradbe, knjižnice in zdravstvene ustanove. Dostopne točke Wi-Fi lahko namestita bodisi občina bodisi izbrano podjetje.

Financiranje bo namenjeno izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z že obstoječimi zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami primerljive kakovosti na istih javnih mestih.

Prijavijo se lahko občine, ki so se predhodno registrirale na posebnem portalu, ki ga je Evropska komisija vzpostavila 20. marca. Od takrat se je po navedbah iz Bruslja registriralo že več kot 17.000 občin. Prednost pri prvem izboru bodo imele občine, ki so se na razpis prijavile prej.

Na razpis se lahko prijavijo tudi združenja občin, vendar pa samo v imenu občin in ne v svojem imenu. Zveze, ki jih sestavljajo občine, kot jih poimenujejo v Bruslju, lahko prijavijo več občin, a morajo za vsako občino, ki jo prijavljajo, na spletu posebej oddati ločeno končno vlogo.

Za uravnoteženo zemljepisno razporeditev med članicami EU bo v vsaki državi izbranih najmanj 15 in največ 95 občin.

Gre sicer za prvega od petih razpisov, ki bodo objavljeni do leta 2020. Vsaka občina je v času trajanja pobude upravičena le do enega bona v višini 15.000 evrov.

Do leta 2020 je za financiranje opreme za storitve brezplačnega javnega brezžičnega interneta na voljo skupno 120 milijonov evrov proračunskih sredstev EU za do 8000 občin v vseh članicah unije ter na Norveškem in Islandiji.

Pobuda WiFI4EU, ki jo je Evropski parlament potrdil septembra lani, bo po navedbah Evropske komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo vse evropske vasi in mesta do 2020 v glavnih prostorih javnega življenja imeli prosto internetno povezavo.