c S
Raiffeisen v četrtletju krepko povečala dobiček 15.05.2018 13:43 Dunaj, 15. maja (STA) - Avstrijska bančna skupina Raiffeisen Bank International (RBI) je v prvem četrtletju letos ustvarila 399 milijonov evrov čistega dobička, kar je 81,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. K temu je velik del prispevala sprostitev rezervacij v višini 83 milijonov evrov.

Čisti prihodki iz obresti so porasli za štiri odstotke na 829 milijonov evrov, čisti prihodki iz provizij in opravnin pa za 0,1 odstotka na 710 milijonov evrov.

Iz naslova oslabitev in rezervacij je imela skupina v četrtletju 83 milijonov evrov plusa, potem ko jih je v enakem obdobju lani oblikovala za 82 milijonov evrov. Delež slabih posojil je bil konec četrtletja s 5,4 odstotka za 0,3 odstotne točke nižji kot ob začetku leta.

"Leto smo dobro začeli. V primerjavi z lanskim obdobjem smo lahko izboljšali izid iz poslovanja in sprostili kreditne rezervacije," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal glavni izvršni direktor Johann Strobl. Kljub tem rezultatom v banki pričakujejo, da bodo v celotnem letu 2018 oslabitve in rezervacije ostale na ravni lanskega leta, poroča APA.

RBI je lani na ravni skupine ustvarila 1,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je 115 odstotkov več kot predlani. Čisti prihodki iz obresti so se povečali za 0,3 odstotka na 3,2 milijarde evrov, čisti prihodki iz provizij in opravnin za 7,5 odstotka na 1,7 milijarde evrov. Oslabitve in rezervacije za slaba posojila so znašale 287 milijonov evrov, potem ko so bile leto prej pri 758 milijonih evrov.