c S
Francija po popravljenih podatkih lani z 2,2-odstotno gospodarsko rastjo 15.05.2018 13:02 Pariz, 15. maja (STA) - Francoski statistični urad je popravil oceno lanske gospodarske rasti, in sicer z dveh na 2,2 odstotka, poroča tamkajšnja tiskovna agencija AFP. Gre za spodbudno novico za predsednika Emmanuela Macrona, ki si z različnimi reformami prizadeva povečati konkurenčnost francoskega gospodarstva.

Statistični urad Insee je ob zvišanju gospodarske rasti tudi znižal oceno javnega dolga za 0,2 odstotne točke na 96,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), ocena javnofinančnega primanjkljaja za lani pa je ostala pri 2,6 odstotka BDP.

Po poročanju AFP so statistiki sporočili tudi, da je bila aprila inflacija v Franciji predvsem na račun višjih cen energentov aprila stabilna pri 1,6 odstotka.

Zasebni sektor je v drugem največjem gospodarstvu v območju z evrom v prvem letošnjem trimesečju dodal 57.900 delovnih mest, kar na letni ravni predstavlja 0,3-odstotno rast. Ta je bila sicer v primerjavi s koncem leta 2017 nekoliko upočasnjena.

V celotnem lanskem letu je bilo v Franciji ustvarjenih 270.200 novih delovnih mest oz. 1,4 odstotka več kot leto prej.