c S
Gospodarstvo si ob brexitu želi predvidljivost 15.05.2018 11:52 Ljubljana, 15. maja (STA) - Pogajanja o izhodu Velike Britanije iz EU potekajo prepočasi, je bilo slišati na današnji okrogli mizi o brexitu in prihodnjih gospodarskih odnosih, ki jo je pripravila Britansko-slovenska gospodarska zbornica. Gospodarstveniki si glede izplena želijo le, da bi zadeve ostale čimbolj enostavne, jasne in predvidljive.

Pogajanja o tem, kako razdeliti to, kar sta EU in Velika Britanija ustvarili v vseh letih skupnega sobivanja, in kako naprej, tečejo tako po besedah direktorice za Evropo na ministrstvu za zunanje zadeve Združenega kraljestva Caroline Wilson in direktorja direktorata za EU zadeve na ministrstvu za zunanje zadeve Davida Brozine prepočasi. Časa zanje do prihodnje pomladi ni več veliko, na pogajalski mizi je kljub nekaterim rešenim 'težkim' stvarem ostalo še veliko odprtih vprašanj.

A po mnenju britanske veleposlanice v Sloveniji Sophie Honey so stvari vedno najbolj zapletene tik pred koncem. "Debata o brexitu je zelo živahna, kar je dober znak," je menila. Tako ona kot Wilsonova in Brozina so glede zaključka pogajanj optimistični. Še največ zaskrbljenosti je pokazal profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Mojmir Mrak, ki je opozoril, da "nič ni rešeno, dokler ni rešeno vse". Tako bo po njegovem brexit vseeno "trd", ker bo "časa za kompleksen dogovor zelo malo".

Dogovor bo moral vzporedno vsebovati ekonomske, politične in varnostne elemente, je menil in izpostavil, da je trenutno v ospredju vprašanje o t.i. carinski uniji. "A tu se govori le o izvozu in uvozu blaga, niso pa sestavni del takšnega dogovora storitve," je dodal Mrak. Vsi udeleženci so menili, da bo dogovor "zelo unikaten", saj gre za prvi primer izstopa neke države iz EU, ki so ga nekateri primerjali z "ločitvijo", drugi z "izstopom iz kluba".

Del posla se zaradi brexita seli iz Velike Britanije. Tu pomembno vlogo igra regija srednje in vzhodne Evrope in Slovenija. Države v regiji so namreč po Mrakovih besedah v zadnjem času izgubile konkurenčno prednost pred Slovenijo. "Slovenija v zadnjih dveh letih postaja relativno bolj zanimiva za tuje investitorje," je ocenil. Gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je ob tem britanska podjetja povabil, naj sodelujejo v zadnjem koraku privatizacije slovenskih podjetij.

Ena ključnih težav v Sloveniji pri privabljanju tujih naložb je hitro spreminjanje pravnega okvirja. Poslovni svet potrebuje predvidljivost, kar je pomembno tudi pri pogajanjih o pravicah in dolžnostih ob brexitu. Po mnenju direktorja oddelka za davčne in pravne storitve PwC Miroslava Marcheva pogajanja na poslovni svet trenutno nimajo velikega vpliva, čutiti pa je nekoliko "nervoze, ker stvari niso predvidljive". Najbolj pomembno je, da se poslovnežem da priložnost, da se na spremembe pripravijo.

"Kakršenkoli že bo izplen, pa je pomembno to, da stvari ostanejo čim bolj enostavne," je poudaril predsednik uprave podjetja Steklarna Rogaška Jim Walsh. Brozina je sicer opozoril, da tako enostavne, kot so sedaj, zagotovo ne bodo, nobenega od današnjih sogovornikov pa stvari glede gospodarskega oz. poslovnega sodelovanja ne skrbijo. "Vse druge stvari so bolj zapletene," je menil Brozina.

Počivalšek je gospodarsko sodelovanje med državama označil za odlično, nekoliko manj je zadovoljen s stanjem na področju investicij. Med prednostmi Slovenije je izpostavil dobro strateško lego, izobraženo delovno silo ter velik potencial na področju raziskav in razvoja. Priložnosti za krepitev sodelovanja je tako po njegovem mnenju veliko, tudi na področju turizma. "Upamo, da bodo pogajanja o brexitu uspešna in v korist obeh strani," je dejal minister.