c S
Marca padec vrednosti gradbenih del 15.05.2018 11:20 Ljubljana, 15. maja (STA) - Vrednost v Sloveniji opravljenih gradbenih del je bila marca za 0,7 odstotka nižja kot februarja in za dva odstotka pod ravnjo iz marca lani. V prvem trimesečju je bila zaradi krepke januarske rasti vrednost gradbenih del za 18,7 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, je danes objavil državni statistični urad.

Marčni upad vrednosti gradbenih del na mesečni in medletni ravni sledi krepki januarski rasti v obeh primerjavah in februarskemu 15,5-odstotnemu upadu v mesečni primerjavi, ko pa je bila v medletni primerjavi vrednost del še vedno nekoliko višja.

Marčni mesečni upad vrednosti gradbenih del v višini 0,7 odstotka je bil posledica 2,5-odstotnega upada vrednosti del na gradbenih inženirskih objektih in 2,4-odstotne rasti vrednosti gradbenih del na stavbah.

V okviru podatka o dvoodstotni medletno nižji skupni vrednosti gradbenih del je bila vrednost del na stavbah višja za štiri odstotke, na gradbenih inženirskih objektih pa je bila nižja za 5,7 odstotka.

Zaradi krepke januarske rasti je bila vrednost gradbenih del, opravljenih v prvih treh mesecih leta, še vedno za 18,7 odstotka višja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v enakem obdobju lani. Vrednost del na stavbah je bila višja za 25,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 13,4 odstotka.

V primerjavi s povprečjem za 2015, ko so se zaključevali infrastrukturni projekti iz preteklega večletnega finančnega obdobja EU, je bila vrednost v marcu letos opravljenih gradbenih del za 0,7 odstotka nižja. Vrednost gradbenih del na stavbah je bila za 44,8 odstotka višja, vrednost del na gradbenih inženirskih objektih pa za 14,6 odstotka nižja od omenjenega povprečja.