c S
Predlog poravnave v Agrokoru naj bi predstavili prihodnji teden 15.05.2018 10:45 Zagreb, 15. maja (STA) - Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško je danes napovedal, da bodo besedilo predloga poravnave upnikom predstavili prihodnji teden. Opozoril je, da "taktične tožbe" nezadovoljnih upnikov zaradi prerekanih terjatev močno ovirajo postopek reševanja krize v koncernu.

Peruško je stopil pred novinarje na sedežu Agrokorju v Zagrebu, dan po tem, ko je zaradi netransparentne priprave zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, ki je bolj znan kot lex Agrokor, odstopila podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić. Ob Perušku so bili predstavniki hrvaških dobaviteljev ter finančnih upnikov, med drugimi tudi ruskih bank VTB in Sberbank ter ameriškega finančnega sklada Knighthead Capital Management.

Izredni pooblaščenec je ocenil, da k pripravi poravnave ne prispeva "psihoza, ki jo v javnosti ustvarjajo tisti, ki niso del postopka". Kot največji problem je izpostavil tožbe zaradi prerekanih terjatev, ki imajo po njegovem mnenju za cilj preprečiti končno poravnavo in uspešno sklenitev celotnega postopka reševanja koncerna.

Poudaril je, da za sklenitev postopka ni treba oblikovati rednega sveta upnikov, temveč v skladu z zakonom o izredni upravi poravnavo lahko dosežejo tudi z začasnim upniškim svetom. Povedal je, da predstavlja začasni svet "reprezentativno večino" vseh upnikov ter da imajo vsi svoje predstavnike v njem. Peruško predvideva, da bi sklepno poravnavo lahko poslali v potrditev zagrebškemu sodišču za gospodarske zadeve sredi junija.

Predstavnica dobaviteljev v začasnem svetu upnikov Marica Vidaković iz družbe Kraš je ocenila, da je kriza v Agrokorju minila ter da je poslovanje družbe stabilizirano. Meni, da je "z več ali manj grenkobe" proces "razmeroma dobro uspel", glede na to, kakšno stanje je bilo marca lani. Prosila je vse tiste, ki lahko pomagajo, naj prispevajo k sklenitvi procesa poravnave, kot tudi vse tiste, ki nimajo bistvenih interesov v celotnem procesu, naj se umaknejo, da bi v miru sklenili postopek.

Izpostavila je, da je treba ločiti poslovni od političnega prostora. Prepričana je, da bi se politika morala prenehati vpletati v postopek reševanja Agrokorja po tistem, ko je sabor sprejel lex Agrokor aprila lani. Obenem se je zahvalila Dalićevi za vse, kaj je storila za dobavitelje.

Predstavnik sklada Knighthead Andrew Shannahan je na kratko povedal, da so stroški postopka v Agrokorju ogromni v primerjavi s podobnimi postopki v svetu ter da bodo posojilodajalci Agrokorja postali lastniki koncerna, ko bo proces zaključen. Diana Nikolova iz VTB banke je dodala, da brez prizadevanj mednarodnih svetovalcev, hrvaških strokovnjakov in izredne uprave celotnega postopka ne bi pripeljali do konca.