c S
Nemčija v prvem četrtletju s počasnejšo gospodarsko rastjo 15.05.2018 10:27 Frankfurt, 15. maja (STA) - Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem četrtletju na četrtletni ravni po cenovno in koledarsko prilagojenih podatkih povečal za 0,3 odstotka, potem ko se je v zadnjem četrtletju lani za 0,6 odstotka. Na letni ravni je po prilagojenih podatkih rast znašala 2,3 odstotka, potem ko je bila v prejšnjem četrtletju pri 2,9 odstotka.

"Nemško gospodarstvo je nadaljevalo rast tudi v začetku letošnjega leta, sicer s počasnejšim tempom," je v današnji objavi zapisal nemški statistični urad in dodal, da je to 15. četrtletje zapored z rastjo, kar je najdaljši niz rasti od leta 1991.

Rast v prvem četrtletju je počasnejša kot lani, ko je v tretjem četrtletju znašala 0,7 odstotka in v četrtem četrtletju 0,6 odstotka.

V prvem četrtletju lani je glede na prejšnje četrtletje pozitivno k rasti prispevala domača potrošnja, znatno so se povečale investicije, posebej v gradnjo ter v stroje in opremo. Potrošnja gospodinjstev se je glede na prejšnje četrtletje rahlo povečala.

Prvič po skoraj petih letih se je znižala državna končna potrošnja. Upočasnila se je tudi dinamika pri zunanji trgovini, saj sta se znižala tako izvoz kot uvoz.

Gospodarska rast se je upočasnila tudi na letni ravni, in sicer je po cenovno prilagojenih podatkih znašala 1,6 odstotka, ob upoštevanju tudi koledarja pa je zaradi razporeditve praznikov rast znašala 2,3 odstotka. V tretjem četrtletju lani je po teh prilagoditvah letna rast BDP znašala 2,7 odstotka, v zadnjem četrtletju pa 2,9 odstotka.

V prvem četrtletju je bilo v Nemčiji zaposlenih 44,3 milijona evrov, kar je 609.000 oz. 1,4 odstotka več kot leto prej.