c S
Drugi tir je za EU prioritetni projekt 15.05.2018 07:17 Bruselj, 14. maja (STA) - Projekt drugi tir med Divačo in Koprom je za EU prioritetni projekt, je dan po vnovičnem glasovanju o zakonu o drugem tiru ponovila evropska komisarska za promet Violeta Bulc. Kot je zapisala na Twitterju, je direktorat za mobilnost in promet Evropske komisije v pripravljenosti in čaka na dodatne informacije s strani slovenskih državnih organov.

"Projekt Koper-Divača je prednostni projekt Evropske unije in upamo, da se bodo koraki, ki vodijo v izvedbo projekta, čim prej nadaljevali," je danes tvitnila Bulčeva.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben se bo sicer na temo drugega tira s predstavniki Evropske komisije sestal v sredo. Leben je nadaljnje pogovore s komisijo o odmrznitvi 109 milijonov evrov, ki jih je Slovenija pridobila na t.i. blending razpisu iz mehanizma za povezovanje Evrope, napovedal takoj po nedeljskem referendumu.

"Naredili bomo vse, da se ta sredstva odmrznejo, da bo vsaka prihodnja vlada lahko odgovorno peljala projekt naprej z vsemi razpoložljivimi finančnimi viri," je v nedeljo poudaril Leben.

Omenjena sredstva so zamrznjena do uveljavitve zakona, ki je v nedeljo še drugič prestal referendumsko preizkušnjo. Zakon bo njihovo črpanje omogočil projektnemu podjetju 2TDK.

Evropska komisija je sicer marca potrdila, da lahko 44 milijonov evrov, ki jih je Slovenija na razpisu EU pridobila za pripravljalna dela, črpa direkcija za infrastrukturo.