c S
Kitajski Hisense obljublja razvoj Gorenja 15.05.2018 07:17 Ljubljana, 14. maja (STA) - V kitajski skupini Hisense, ki jo je po oddaji zavezujoče prevzemne ponudbe velenjsko Gorenje izbralo za prihodnjega strateškega partnerja, obljubljajo razvoj slovenskega podjetja. Spoštovali bodo načela zvestobe in integritete, pospešili razvoj Gorenja in ohranjali stabilnost delovnih mest, so sporočili prek slovenske komunikacijske agencije.

Hisense bo varoval in razvijal obstoječe blagovne znamke podjetja Gorenje, izkoristil vrhunske tehnologije, izdelke in globalne kanale za krepitev in širitev Gorenja. Želi si korektnega sodelovanja z državo, lokalno skupnostjo in družbo, je podpredsednik skupine Tang Yeguo sporočil prek sporočila za javnost, ki so ga poslali iz komunikacijske agencije Taktik.

Skupina Hisense ima v lasti dve podjetji, in sicer Hisense Electric in Hisense Kelon Electrical Holdings, ki kotirata na borzi, in več blagovnih znamk s področja bele tehnike in zabavne elektronike, kot Hisense, Kelon in Ronshen. Visokotehnološka skupina je zavezana k spoštovanju načel zvestobe in integritete, so poudarili.

Lani je skupina Hisense dosegla več kot 12,7 milijarde evrov prihodkov, od tega približno 5,5 milijarde evrov na področju gospodinjskih aparatov. Na domačem trgu so 14. leto zapored vodilni ponudnik televizijskih sprejemnikov in tretji po njihovem izvozu na globalni trg.

Na Kitajskem v segmentu proizvodnje hladilnikov zasedajo drugo mesto, v segmentu klimatskih naprav so četrti, v segmentu industrijskih hladilnih in grelnih naprav pa drugi. Skupina Hisense je vodilna v prodaji televizijskih sprejemnikov tudi na trgih Avstralije in Južne Afrike. V Južni Afriki je vodilna še pri prodaji hladilnikov, kjer dosega 24,6-odstotni tržni delež, poudarjajo.

Za razvoj evropskega trga je skupina Hisense v Evropi ustanovila osem specializiranih podružnic.

Skupina je bila sicer ustanovljena leta 1969 in je ena od vodilnih kitajskih proizvajalcev na področju elektronike s štirimi ključnimi poslovnimi segmenti: gospodinjski aparati, multimedijski sistemi, pametni IT sistemi in razvoj nepremičnin. Segmente podpirajo z lastnimi multimedijskimi tehnologijami, pametnimi IT sistemi, komunikacijskimi sistemi, varčnimi hladilnimi sistemi, optično komunikacijo, urbanimi pametnimi sistemi za upravljanje prometa, medicinsko elektroniko in tehnologijo laserskega prikaza, so še dodali.

Gorenje se je po tem, ko se je njegov tretji največji lastnik Panasonic, odločil, da v družbi ne bo deloval strateško, odločilo poiskati novega strateškega partnerja. Potrebuje oporo za razvoj, saj se skupina spopada z visoko zadolženostjo. Prejšnjo sredo je objavilo, da je za to izbralo kitajsko skupino Hisense. Ta je za delnico ponudila 12 evrov pod pogojem, da prevzame več kot polovico delnic.

Največji posamični lastnik Gorenja je trenutno državna Kapitalska družba (Kad), ki ima v lasti dobrih 16 odstotkov Gorenja. V strategiji upravljanja naložb Republike Slovenije je sicer Gorenje opredeljeno kot pomembna naložba, za katere je predvideno, da bo država v njih zadržala 25 odstotkov in eno delnico.

Na ministrstvu za finance so danes ponovili stališče, da je strategija upravljanja kapitalskih naložb države političen dokument, ki ga je sprejel državni zbor. Naloga poslovodstva družb v državni lasti je maksimiranje vrednosti podjetja za lastnika. Končno odločitev o prodaji bo sprejelo poslovodstvo Kada, ki mora oceniti vrednost naložbe, če ostanejo lastniki v obstoječem deležu oz. če se iz družbe umaknejo.

Ministrstvo za finance oz. vlada skladno s pravili korporativnega upravljanja nista pristojna in nista nikoli odločala o naložbeni politiki Kada v Gorenju, so nadaljevali. Kad je v skladu z zakonom o SDH pri upravljanju naložb, v katerih SDH ali država nimata deleža, samostojen in neodvisen.

Državni zbor lahko skladno z zakonom o SDH sprejme novo strategijo upravljanja kapitalskih naložb, ne pa sprememb in dopolnitev obstoječe. Ministrstvo za finance je opravilo več usklajevalnih sestankov s koalicijskimi partnerji, končna odločitev vlade pa je, da sprejem nove strategije ni potreben, so še dodali.