c S
Zaradi lex Agrokor odstopila hrvaška ministrica za gospodarstvo 15.05.2018 07:17 Zagreb, 14. maja (STA) - Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je danes odstopila, potem ko so hrvaški mediji zadnje dni poročali o njeni vlogi v netransparentni pripravi zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, bolj znanega kot lex Agrokor. Dalićeva sicer očitke zavrača, a ne želi biti v breme vladi.

Hrvaški premier Andrej Plenković je njen odstop sprejel, v izjavi na sedežu vlade pa je dejal, da je njena poteza sledila njunim večkratnim pogovorom. Izpostavil je okoliščine, v katerih so pripravljali lex Agrokor, da bi rešili koncern in hrvaško gospodarstvo, ter ocenil, da je Dalićeva v vladi veliko prispevala ne samo glede reševanja krize v Agrokorju, temveč tudi pri nacionalni strategiji reform in uvajanju evra.

Plenković je spomnil, da sta vlada in sabor aprila lani sprejela lex Agrokor, ki so ga uveljavili na zahtevo nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave koncerna Ivice Todorića.

Povedal je, da je pogodba o poravnavi v koncernu v sklepni fazi, ter izrazil zadovoljstvo, ker so z zakonom uresničili strateški cilj vlade, ki je bil rešitev koncerna in gospodarstva. Poudaril je, da bo lex Agrokor do konca tedna postal tudi del zakonodaje Evropske unije.

Obžaloval je, da med postopkom priprave zakona ni bilo "nekoliko več časa, postopnosti in transparentnosti", da bi se izognili "mali senci, ki je pustila madež na izjemno uspešnem" postopku preprečevanja širitve krize iz Agrokorja na druge dele gospodarstva in finančni sistem.

Poudaril je, da je treba postopek poravnave v Agrokorju skleniti do 10. julija, kot tudi razjasniti tudi najmanjše podrobnosti pri izvajanju zakona.

Dalićeva je zatrdila, da med pripravo omenjenega zakona ni storila ničesar narobe niti nezakonitega, vendar, kot je dejala, ne želi biti v breme ne vladi ne HDZ.

Tudi vladni koalicijski partnerji so namreč izrazili nezadovoljstvo zaradi vsebine elektronske pošte, ki je nastala med njo in svetovalci v času priprave lex Agrokorja v začetku lanskega leta.

Dalićeva meni, da je šlo za neverjeten splet okoliščin, potem ko je od nekdanjih koalicijskih partnerjev v vladi HDZ in Mosta neodvisnih list dobila politično nalogo, da prepreči novo recesijo, ki je grozila hrvaškemu gospodarstvu zaradi krize v največji hrvaški družbi.

Pričakuje preiskavo o tem, kdo je objavil zasebno elektronsko pošto podpredsednice vlade, ker meni, da gre za kaznivo dejanje. Povedala je, da bo še čas, ko bodo vsi lahko pojasnil svojo vlogo v krizi koncerna.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes ocenila, da je odstop Dalićeve "razumna in odgovorna politična poteza". Meni, da nobeno pomembno državno delo, kot je prestrukturiranje Agorkorja, "ne more biti odvisno od enega človeka niti biti talec posameznikov".

Izpostavila je, da je pogodba o poravnavi v Agrokorju strateški državni interes ter da je dosedanji postopek reševanja koncerna "mogoče oceniti kot uspešnega". Izrazila je podporo vladi in izrednem pooblaščencu za Agrokor za uspešno sklenitev procesov v koncernu.

Kot so dodali v sporočilu iz urada hrvaške predsednice, je naloga pristojnih državnih inštitucij, da ugotovijo vsa relevantna dejstva glede sumov netransparentnosti, navzkrižja interesov in morebitnih kršitev zakonov.

Novičarski portal index.hr je prejšnji teden začel objavljati številna elektronska sporočila Dalićeve in neformalne skupine svetovalcev, s katerimi je pripravljala zakon. Po uvedbi izredne uprave v Agrokorju so podjetja svetovalcev dobila donosne posle v koncernu. Index.hr je danes objavil tudi elektronsko pošto, ki kaže, da je bil o celotnem ravnanju skupine seznanjen tudi urad premierja Plenkovića.

Po izbruhu t. i. afere Hotmail je opozicija že prejšnji teden zahtevala odstop celotne hrvaške vlade in nove parlamentarne volitve. Opozicijska stranka Živi zid je danes potrdila, da so kazensko ovadili Plenkovića, Dalićevo ter ministra za finance Zdravka Marića in bivšega izrednega pooblaščenca za Agrokor Anteja Ramljaka zaradi domnevno nezakonitih postopkov glede reševanja krize v Agrokorju.