c S
Evropske borze s padci, nafta in evro dražja 15.05.2018 07:17 London/Frankfurt/Pariz, 14. maja (STA) - Tečaji delnic na borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, potem ko sta vodji italijanskega populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio in desničarske Lige Matteo Salvini v nedeljo v Milanu dosegla dogovor o novi vladi. Na evropske borze se tako ni razlil optimizem, povezan z ameriško-kitajskimi trgovinskimi pogajanji.

Dogovor o skrajno desni italijanski vladi ni prinesel optimizma na evropske borze. Ime kandidata za premierja sicer v javnosti še ni znano, naj bi pa Di Maio in Salvini tako predlog mandatarja kot svoj program danes predstavila italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli.

Na evropske borze se tako ni razlil optimizem iz Azije, ki je posledica presenetljive naklonjenosti predsednika ZDA Donalda Trumpa kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu ZTE. Trump je namreč prek Twitterja sporočil, da s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom sodelujeta pri pomoči ZTE za vrnitev na ameriški trg, ker je na kocki preveč delovnih mest na Kitajskem.

Sodelovanje bi lahko pomenilo, da se bodo pozitivno razpletli tudi pogovori o bodočih pogojih blagovne menjave med ZDA in Kitajsko, menijo vlagatelji.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za minimalnega 0,01 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,18 odstotka, prav za toliko pa se je znižal tudi indeks borze v Londonu FTSE 100. V Parizu je indeks CAC 40 zdrsnil za 0,02 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX spustil 0,27 odstotka, medtem pa je v Zürichu indeks SMI pridobil 0,08 odstotka vrednosti. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,26-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev medtem zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,47 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,23 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,41-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je zvišal in čez dan povzpel na skoraj 1,20 dolarja, pozno popoldne pa so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1975 dolarja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1988 dolarja (v petek: 1,1934 dolarja).

Cene nafte so se medtem znova okrepile, pri čemer glavno vlogo še naprej igra umik ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 71,08 dolarja, kar je 38 centov več kot v petek. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 99 centov na 78,11 dolarja.