c S
Izigrani delavci v državni Lipici 15.05.2018 07:20 Koper, 14. maja (STA) - Več kot leto in pol lipiški gostinski in turistični delavci že čakajo na plače, regres in druge evre, ki so jih zaslužili z delom v družbi Lipica turizem, preden je ta decembra 2016 pristala v stečaju. Dobili jih bodo šele prihodnji mesec. A niti tedaj še ne vseh, temveč le 42 odstotkov.

Stečaj družbe Lipica turizem je šolski primer izigravanja delavcev, za katerim stoji država kot lastnica Lipice, ki s tem kaže enega najslabših možnih zgledov odnosa do delavcev. Izigravanj delavcev je bilo ob stečaju in po njem cela vrsta.

Prvo se je zgodilo, ko je državna kobilarna prevzela od družbe Lipica turizem vso gostinsko in turistično dejavnost, ni pa prevzela delavcev, čeprav bi po zakonih, ki jih je spisala sama, to morala storiti.

Namesto tega jim je ponudila v kobilarni novo zaposlitev za isto delo, a z večinoma nižjo plačo in vprašljivim priznavanjem doseženih pravic iz dela. Tisti, ki se za to niso odločili, so morali po pravico na sodišče.

Vsi so medtem čakali na poplačilo plač in drugih prisluženih evrov iz stečajne mase. A stečajna masa Lipice turizma je pičla.

Edini svetli točki v zgodbi tega žalostnega stečaja sta sindikat, ki delavce dobro podpira v postopkih pred sodiščem, in stečajna upraviteljica družbe Lipica turizem, ki se res trudi iskati vse možne rešitve v korist delavcev, piše Marica Uršič Zupan v Primorskih Novicah.