c S
Olimpijski bazen v Kopru predvidoma nared do konca leta 15.05.2018 07:20 Koper, 15. maja (STA) - Po nedavni odobritvi finančne podpore v višini skoraj šest milijonov evrov tako evropskih kot nacionalnih sredstev za projekt olimpijskega bazena na koprski Bonifiki se trenutno zaključujejo dela na strehi in fasadi. Dela potekajo v skladu s terminskim planom in bodo zaključena predvidoma do konca leta, pravijo na koprski občini.

Gradnja olimpijskega bazena je zaradi stečaja Primorja za več let zastala, nato je koprska občina poskušala projekt sprva realizirati v okviru javno-zasebnega partnerstva, a neuspešno. Zatem so se odločili, da bodo 8,2 milijona evrov vredno naložbo financirali iz proračunskih sredstev in mehanizma celostnih teritorialnih naložb, so za STA spomnili na Mestni občini Koper.

Konec aprila je država za projekt odobrila finančni prispevek iz Evropskega sklada za regionalni razvoj kot tudi nacionalni prispevek, in sicer v skupni višini 5,98 milijona evrov, od tega 4,78 milijona evrov evropskih sredstev. Preostali del naložbe predstavljajo lastna proračunska sredstva občine.

Trenutno se zaključujejo dela na strehi in fasadi, izvajalec bo nato pričel z izvedbo strojnih in elektro inštalacij, tlakov ter ureditvijo bazenske školjke in bazenske tehnike. Dela potekajo v skladu z zastavljenim terminskim planom in bodo po ocenah občine zaključena predvidoma do konca leta.

Koper bo tako bogatejši za olimpijski bazen, ki izpolnjuje vse pogoje za organizacijo mednarodnih plavalnih in vaterpolo turnirjev. Bazen bo služil tako tekmovalnim kot rekreativnim plavalcem in vaterpolistom, ki bodo odslej imeli tudi bistveno bolj ugodne pogoje za treninge.

V okviru gradnje bodo poskrbeli tudi za vso spremljevalno infrastrukturo. V kletnih prostorih bodo tako uredili garderobe za športne klube in prostore za doping kontrolo, nadstropje višje pa še garderobe za obiskovalce bazena, slačilnice in sanitarije ter pisarne. Bazenski kompleks velikosti 8000 kvadratnih metrov zajema tudi tribune, vip ložo, večnamenski prostor in fitnes.

Kot napovedujejo na občini, bo objekt tudi energetsko učinkovit in varčen. Pri gradnji bazena se namreč uporablja najsodobnejša tehnologija in materiali, ki bodo omogočili tudi velike energetske prihranke, kar se bo odražalo še zlasti pri tekočih stroških za vzdrževanje objekta.