c S
Vsi največji globalni turistični trgi lani okrepili izdatke 14.05.2018 15:47 Madrid, 14. maja (STA) - Praktično vsi veliki globalni turistični trgi so lani okrepili izdatke, kar je posledica močnega povpraševanja po mednarodnih potovanjih v vseh svetovnih regijah. Američani so za potovanja v tujino zapravili 12 milijard dolarjev več kot v letu 2016, Kitajci pa so izdatke za ta namen povečali za osem milijard dolarjev.

Kitajska je s povečanimi izdatki še utrdila prvo mesto na lestvici držav, katerih državljani za mednarodna potovanja namenijo največ denarja, kažejo podatki Svetovne turistične organizacije (UNWTO). Skupno so Kitajci lani za ta namen porabili 258 milijard dolarjev, je organizacija objavila pred kratkim.

Med drugimi državami v razvoju so ruski turisti so za mednarodna potovanja lani v primerjavi z letom 2016 zapravili sedem milijard dolarjev več, brazilski pa pet milijard dolarjev. V obeh omenjenih državah so izdatki v minulih letih upadli. Rusija je dosegla skupno 31 milijard, Brazilija pa 19 milijard dolarjev izdatkov.

Rast mednarodnega turizma se nadaljuje tudi na indijskem trgu, ki je izdatke za mednarodna potovanja povečal za devet odstotkov na 18 milijard dolarjev in je sedaj na 17. mestu.

"Razvijajoča se gospodarstva igrajo odločilno vlogo v razvoju turizma in zelo zadovoljni smo, da smo priča okrevanju Rusije in Brazilije ter nadaljevanju rasti Indije," je poudaril generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili.

Rast so lani zabeležili tudi razviti turistični trgi. Vodile so ZDA z devetodstotno rastjo, ki so se s 135 milijardami dolarjev izdatkov uvrstile na drugo mesto lestvice držav, katerih prebivalci za potovanja v tujino sežejo najgloblje v žep. Tretja je bila Nemčija, četrta pa Velika Britanija; obe sta izdatke povečali za tri odstotke. Francija na petem mestu je beležila enoodstotno rast.

Višji izdatki so po ocenah UNWTO v skladu z rastjo števila mednarodnih turistov za sedem odstotkov v lanskem letu. Še posebej močno je bilo povpraševanje po evropskih destinacijah, kjer je bilo zabeleženih za osem odstotkov več mednarodnih turističnih prihodov.

Po ocenah UNWTO so višji izdatki posledica krepitve povezav, poenostavljenih vizumskih postopkov in okrevanja globalnega gospodarstva.