c S
Netransparentno deljenje denarja za zdravstvo 14.05.2018 14:41 Ljubljana, 14. maja (STA) - Kandidat za poslanca na listi GibanjeSkupajNaprej in nekdanji predstojnik oddelka za klinično nevrokirurgijo UKC Ljubljana Marjan Koršič meni, da je za težave v slovenskem zdravstvenem sistemu v prvi vrsti krivo netransparentno deljenje davkoplačevalskega denarja. Ta po njegovih besedah na poti do zdravstvenega sistema ponikne.

"Denarja za zdravstvo je absolutno dovolj, ne najde pa svojega naslovnika, ker vmes ponikne," je glede težav v slovenskem zdravstvu in na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v izjavi za medije pojasnil Koršič.

Poleg tega meni, da bi smeli zdravstvo voditi ljudje, ki so za to dovolj strokovni in odgovorni ter avtoritativni. Vodenje zdravstva bi po njegovih besedah namreč moralo biti transparentno, jasno in odgovorno.

Koršič je kot problem navedel tudi, da so strukture, ki usmerjajo uporabo davkoplačevalskega denarja za policijo, vojsko, zdravstvo in druga področja, še vedno "premočne, da bi se lahko kaj spremenilo". Ob tem je poudaril, da Evropa daje denar za železnice, ceste in druga področja, kjer lahko potem tudi sama trži, da pa ji je v interesu, da je naše zdravstvo slabo, saj so potem bolnike prisiljeni pošiljati na draga zdravljenja v tujino.

Kritičen pa je do delovanja vseh dosedanjih ministrov in vlad na področju slovenskega zdravstva. "Nič ni bilo narejenega," opozarja. Zato bo lista zahtevala, da pristojni jasno predstavijo ukrepe, s katerimi bi stanje izboljšali. Po Koršičevih besedah bodo zahtevali tudi, da se "jasno in transparentno izpostavijo tisti, ki so za to krivi".

Glede možnih načinov reševanja težav otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana ni bil konkreten, to bodo namreč predstavili v svojem programu. Je pa opozoril, da na vodstvene položaje ne bi smeli izbirati ljudi po sistemu "negativne selekcije, kjer si imenovan samo zato, da boš potrjeval in glasoval za tisto, kar vodstvo od tebe zahteva".

Namen liste GibanjeSkupajNaprej je ravno ureditev zdravstvenega sistema v Sloveniji. S svojim programom želijo zagotoviti optimalen dostop do pravočasne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave za vse državljanke in državljane.