c S
Leto od požara, ki je zastrupil potok in odnose Kemisa z okoliškimi prebivalci 14.05.2018 09:21 Ljubljana/Vrhnika, 14. maja (STA) - Mineva eno leto od požara v obratu za predelavo kemičnih odpadkov Kemis na Vrhniki. Požar je povzročil precejšnjo okoljsko škodo, najbolj neposredno na bližnjem potoku Tojnica, obenem pa pokazal na pomanjkanje koordinacije med pristojnimi službami ob ukrepanju po požaru. Potok je Kemis saniral, skrhani pa ostajajo odnosi z okoliškimi prebivalci.

15. maj 2017 - Malo pred 20. uro je v Kemisu, kjer so skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, stoji pa blizu stanovanjskih sosesk in avtoceste, zagorelo. Ogenj je izbruhnil v času, ko v podjetju ni bilo delavcev. V obsežnem požaru je odjeknilo tudi več eksplozij. Zrak je smrdel po zažgani plastiki, nad Kemisom se je vil gost črn dim, ki se je širil proti jugozahodu. V bližnji potok Tojnica so se ob gašenju stekale odpadne vode, pomešane s kemikalijami. Širjenje onesnaženja so poskušali ustaviti s pivniki.

16. maj 2017 - Malo po polnoči je gasilcem uspelo požar spraviti pod nadzor.

17. maj 2017 - Delavci podjetja VGP Drava so čistili Tojnico. Ministrstvo za okolje je dan po tem ocenilo, da se je v Tojnico izlila ena večjih količin odpadnih olj.

19. maj 2017 - Pristojne službe so predstavile podatke o onesnaženosti v okolici Kemisa. Onesnaženje Tojnice so ocenili kot katastrofalno. Ugotovili so manjše onesnaženje reke Ljubljanice. Odsvetovali so uporabo vrtnin in pašo živali na prizadetih območjih ter previdnost pri aktivnostih na prostem.

20. maj 2017 - V Sinji Gorici in na Vrhniki so pripravili mirne proteste in zahtevali selitev Kemisa na drugo lokacijo.

22. maj 2017 - Pristojne službe so z gladine Tojnice uspele očistiti strupeno oljno goščo. Nadaljevalo se je čiščenje brežin.

23. maj 2017 - Arso je objavil izide analiz vzorcev iz Tojnice, ki so pokazali izjemno onesnaženost s pesticidi, hormonskimi motilci. Nekateri bližnji prebivalci naj bi po požaru poiskali zdravniško pomoč zaradi glavobolov in težav z dihali. Naraščalo je ogorčenje, ker še vedno ni bilo podatkov, kaj je gorelo in kaj vse so skladiščili v obratu. V Kemisu so sprva pojasnjevali, da je računalnik s podatki zgorel. Prizorišče požara je obiskal premier Miro Cerar.

24. maj 2017 - Pristojni so zatrdili, da se otroci na Vrhniki lahko igrajo zunaj. Inšpektorat za okolje in prostor je nadaljeval ugotavljanje, ali je Kemis obratoval skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je požar označila za dogodek izrednega obsega, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Ukrepe pristojnih služb je pohvalila. Kljub temu so se v javnosti krepila opozorila o slabi koordinaciji pristojnih služb in pomanjkljivih protokolih ukrepanja.

25. maj 2017 - Kemis je objavil podatke, da je zgorelo ali pa jih je ogenj vsaj oplazil, okoli 871 ton odpadkov, od tega več kot 456 ton nevarnih.

26. maj 2017 - Predstavniki Arsa, NIJZ, uprave za varno hrano ter inšpektorata za okolje in prostor so predstavili analize vzorčenj okoli 400 zbranim krajanom Vrhnike, a jim jih ni uspelo pomiriti. Ti so jim med drugim očitali, da niso vzorčili na najhuje prizadetem območju v pasu od Kemisa proti Vrhniki.

27. maj 2017 - Kriminalisti so sporočili, da so v sodelovanju s forenziki okvirno locirali kraj, kjer bi lahko začelo goreti. Potrdili so, da so vrhniški policisti prejeli kazensko ovadbo zoper direktorja Kemisa.

29. maj 2017 - Okoljska inšpekcija je Kemisu do odprave posledic požara začasno prepovedala nadaljnje zbiranje odpadkov. Vlada je za koordinatorja ukrepov po požaru v Kemisu zadolžila svetovalca ministrice za obrambo Srečka Šestana.

30. maj 2017 - Vrhniški občinski svetniki so se izrekli za preselitev Kemisa.

1. junij 2017 - Vlada je ustanovila skupino za usklajevanje aktivnosti po požaru v Kemisu, za njenega vodjo pa imenovala Šestana.

9. junij 2017 - Poslanci so na izredni seji razpravljali o okoljski nesreči v Kemisu.

13. junij 2017 - Gasilci, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu, so začeli z izrednimi zdravniškimi pregledi.

10. julij 2017 - Medresorska delovna skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v Kemisu, je predstavila končno poročilo, ki vključuje tudi nadaljnje ukrepe. Med drugim je okoljsko ministrstvo Kemisu naložilo izvedbo sanacije Tojnice.

27. julij 2017 - Agencija za okolje je začela s postopkom ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara v Kemisu. Kemisu je izdala delno odločbo o sanaciji okoljske škode zaradi požara. Vlada pa je sklenila, da se opravi pregled vseh izdanih okoljevarstvenih dovoljenj v državi.

9. avgust 2017 - Kemis je začel s sanacijskimi deli na potoku Tojnica.

5. september 2017 - Policija je zaključila preiskavo požara v Kemisu. Kot so zaključili, požar ni posledica kaznivega dejanja, temveč je najverjetneje prišlo do samovžiga snovi v enem izmed kontejnerjev.

20. september 2017 - Agencija RS za okolje je na podlagi prejetih rezultatov analiz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ugotovila, da je bila sanacija okoljske škode v potoku Tojnica učinkovita.

20. november 2017 - Na Agenciji RS za okolje so opravili ustno obravnavo izvedenskega mnenja, ki ga je profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti Mihael Toman pripravil glede sanacije vrhniškega potoka Tojnica po požaru v Kemisu. Toman je ocenil, da so bili sanacijski ukrepi sicer ustrezni, imel pa je pomisleke o dolžini odstranjevanja sedimenta.

10. januar 2018 - Gradbena inšpekcija je ocenila, da pri obnovi poškodovanega objekta Kemisa ni bilo nezakonitih gradbenih del, kar so podjetju očitali okoliški prebivalci.

17. marec 2018 - Vrhniška občina je na upravno sodišče vložila tožbo zoper ministrstvo za okolje in prostor, ker je pristojni inšpektorat ne priznava kot stranko v postopku v primeru Kemisa. Želijo izpodbijati sklep inšpektorata, ki Kemisu dovoljuje poseganje v konstrukcijo stavbe brez gradbenega dovoljenja.

13. april 2018 - Agencija RS za okolje je Kemisu izdala dopolnilno odločbo za sanacijo okoljske škode po požaru in podjetju naložila dodatne sanacijske ukrepe, med drugim spremljanje kemijskega stanja v potoku Tojnica in reki Ljubljanici. Na Vrhniki pa vztrajajo z zahtevami po odselitvi Kemisa drugam.