c S
Prevzemna namera za Gorenje poživila dogajanje na borzi 14.05.2018 05:59 Ljubljana, 11. maja (STA) - Trgovanje na Ljubljanski borzi je ta teden vzpodbudila objava, da namerava kitajski Hisense prevzeti Gorenje. Za delnico je ponudil približno enkrat več, kot se je gibal tečaj, zato je ta proti koncu tedna poletel v nebo. Promet s to delnico je ta teden dosegel 3,73 milijona evrov.

Gorenje je po tem, ko se je njegov tretji največji lastnik Panasonic, odločil, da v drugi ne bo deloval strateško, odločilo poiskati novega strateškega partnerja. Potrebuje oporo za razvoj, saj se skupina spopada z visoko zadolženostjo. V sredo je objavilo, da je za to izbralo kitajsko skupino Hisense.

Tečaj delnice Gorenja se je na Ljubljanski borzi gibal okoli šestih evrov, Hisense pa je napovedal, da bo za delnico ponudil 12 evrov pod pogojem, da prevzame več kot polovico delnic. V četrtek so delnice Gorenja poletele v nebo oz. pridobile nekaj več kot 65 odstotkov.

Danes se je njihov tečaj nekoliko stabiliziral. Nekateri analitiki so namreč ocenili, da bi se v prevzemni boj utegnila vmešati še preostala dva kitajska ponudnika za strateškega partnerja, nekateri pa, da je prevzem Gorenja manj gotov, kot se zdi.

Delnice Gorenja so danes izgubile 1,78 odstotka in teden sklenile pri 11,05 evra. Promet je v četrtek dosegel 1,66 milijona evrov, danes pa 1,82 milijona evrov. Tečaj je v primerjavi s koncem prejšnjega tedna pridobil 72,6 odstotka, na te delnice pa je ta teden odpadlo 3,73 milijona evrov prometa.

Delnice Gorenja so tako poživile tedensko borzno dogajanje, v katerem so borzni posredniki sklenili za 9,45 milijona evrov prometa. Druge najbolj prometne so bile ta teden delnice Cinkarne Celje, s katerimi so opravili za 1,85 milijona evrov poslov, tretje pa delnice Krke s 1,52 milijona evrov prometa.

Indeks blue chipov SBI TOP je na tedenski ravni zrasel za 4,7 odstotka in se v petek oblikoval pri 883,82 točke.

Tečaj Cinkarne se v tednu dni ni bistveno spremenil, medtem ko je tečaj Krke pridobil 2,4 odstotka. Tečaj Telekoma Slovenije je na tedenski ravni pridobil 3,8 odstotka, Pozavarovalnice Sava pa 1,1 odstotka. Tečaj Zavarovalnice Triglav je medtem približno prav toliko izgubil.

Prav danes je sicer skupščina Telekoma Slovenije sklenila, da bo telekomunikacijski operater letos lastnikom, med katerimi so z 72,38 odstotka največji državni, izplačal skoraj celoten bilančni dobiček. Delničarji so namreč podprli nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga, naj dividenda namesto 6,30 evra znaša 14,30 evra bruto. Dividende bodo v skladu s sprejetim sklepom izplačali 10. julija.