c S
Na tržiški občini o očitkih glede nadlegovanja zaposlenih 14.05.2018 05:59 Tržič, 11. maja (STA) - Vodstvo tržiške občine se je danes odzvalo na navedbe v anonimnem dopisu, ki župana Boruta Sajovica obtožuje nadlegovanja zaposlenih v občinski upravi in neprimernega obdarovanja. Na občini so prepričani, da dopisa niso napisali zaposleni, temveč, da je pisanje politično motivirano in predvolilno obarvano.

Kot sta danes poročala časnika Dnevnik in Slovenske novice, so zaposleni na Občini Tržič napisali ogorčeno pismo o seksističnih opazkah oziroma nadlegovanju na delovnem mestu. V anonimnem dopisu trdijo, da župan na srečanjih z njimi izkoristi priložnost za nespodobna namigovanja in šale s seksualno vsebino. Zaposleni pa se ob tem počutijo ponižani in užaljeni.

Posebej opozarjajo na zadnje skupno srečanje z županom ob njegovem rojstnem dnevu in na praznovanje dneva žensk, ki je po njihovem zatrjevanju spet imelo močno seksualno noto. Ob skupnem praznovanju jih je pričakalo podcenjujoče in žaljivo ravnanje župana in direktorice občinske uprave, saj je po navedbah v dopisu vsaka uradnica prejela čokoladni penis v naravni velikosti, medtem ko so ob moškem prazniku, uradniki prejeli lizike v obliki vagine.

Idejo za sporno darilo naj bi prišla od direktorice občinske uprave Metke Knific Zaletelj, ki je v današnjem odzivu na očitke zapisala, da bi morala scenarij praznovanja predhodno pregledati in odobriti. "Darilo - cvetje ob obdarovanju ob 8. marcu in dnevu mučenikov je bilo primerno, sladica pa je bila premalo premišljena in je predstavljala odklon od pravil poslovnega obdarovanja in tudi ne odraža vrednot občinske uprave," je poudarila.

Kot je pojasnila, so se z zaposlenimi v zvezi z navedbami v anonimni vlogi 19. aprila nemudoma sestali, pogovorili, se opravičili in zagotovili, da se tovrstni dogodki ne bodo ponovili. Glede na pogovore z zaposlenimi sicer direktorica in župan ocenjujeta, da vsebina anonimnega pisma sploh ni nastala izpod njihovega peresa, temveč je politično motivirana in predvolilno obarvana.

"Nihče od zaposlenih zaradi vsebine srečanj ali prejetih daril, vodstvu občine ni izrazil, da bi se ob tem počutil neprijetno ali da bi dogodke razumel na način, opisan v anonimni prijavi, je pojasnil župan. Če se je kdo zaradi oblike sladice ali kakršnih koli njegovih izjav vseeno počutil trpinčenega, spolno nadlegovanega ali kako drugače napadenega, pa se mu opravičuje.

Sam sicer spornega darila ni niti naročil niti dostavil ter si, kot je poudaril, vseskozi prizadeva za dobre, korektne in poslovne odnose znotraj kolektiva. Kot je pojasnil, se z zaposlenimi s ciljem izboljšanja delovne klime večkrat dobijo na kratkih družabnih srečanjih. Zaposleni na srečanjih včasih dobijo manjša priložnostna darila, občasno tudi s šaljivo vsebino.